Valeriu Gheorghiţă spune cum putem evita valul patru al pandemiei: Trebuie să luăm în calcul acest lucru la 6-8-12 luni

Valeriu Gheorghiţă atrage atenţia că există semnale pentru o creștere a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19 și îndemnat populația care nu s-a vaccinat să meargă în centrele de vaccinare pentru a se imuniza întrucât această este singură soluție ca valul patru al pandemiei să poată fi evitat.
Alina Costache
21 iul. 2021, 22:31
Valeriu Gheorghiţă spune cum putem evita valul patru al pandemiei: Trebuie să luăm în calcul acest lucru la 6-8-12 luni

Valeriu Gheorghiţă spune cum putem evita valul patru al pandemiei.  Medicul Valeriu Gheorghiță a vorbit, miercuri, la Antena 3, despre câtă imunitate mai au în acest moment persoanele vaccinate la debutul campaniei de vaccinare din România. Gheorghiță a explicat și cât de oportună este vaccinarea cu o a treia doză, în condițiile în care varianta Delta a coronavirusului se răspândește cu repeziciune.

Valeriu Gheorghiţă spune cum putem evita valul patru al pandemiei. Anunţul făcut de şeful campaniei de vaccinare

„Nu vorbim de o tendință a unor țări de a integra cea de-a treia doză în schema de vaccinare. Este foarte important ca aceste decizii spă se bazeze pe dovezi științifice și pe dovezile din viața de zi cu zi. Adică, atunci când se observă o scădere importantă a eficienței schemelor de vaccinare actuale după o perioadă determinată de timp, trebuie să luăm în calcul acest rapel la 6-8-12 luni, în funcție de cum vor arăta datele.

Dar, aș vrea să spun că nici FDA-ul și nici Agenția Europeană a Medicamentului, în momentul de față, nu au autorizat cea de-a treia doză – și aici când vorbim de autorizare ne referim la date de siguranță, la tolerabilitate și la datele de imunogenitate.

Dar, să ne întoarcem la nivelurile de protecție pe care noi le știm în momentul de față. La 6 luni, indiferent de categoria de vârstă la care ne raportăm, nivelul anticorpilor neutralizanți, inclusiv față de varianta Delta, este suficient de ridicat încât să ne ofere protecție față de forme severe de boală, față de internare, față de deces”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Întrebat dacă pierderea anticorpilor poate conduce la pierderea protecției împotriva virusului SARS-CoV-2, medicul Valeriu Gheorghiţă a precizat că acest fenomen este unul natural atunci când vorbim de imunizare, dar care nu conduce neapărat şi la pierderea gradului de protecţie al oricărui vaccin.

„Scăderea anticorpilor este, practic, un fenomen natural pe care îl întâlnim după orice fel de vaccin, după orice tip de răspuns imun, indiferent că vorbim de un răspuns imun după boală sau după vaccinare, însă acest lucru nu înseamnă neapărat scăderea protecției.

Pentru că, pe de o parte noi când facem aceste analize obișnuite de laborator determinăm anticorpi totali împotriva proteinei Spike și nu acei anticorpi neutralizanți care sunt, de fapt, importanți pentru protecție, pentru neutralizarea virusului. Avem răspuns imun de tip celular și avem ceva foarte important răspunsul imun de memorie. Practic la reîntâlnirea cu microorganismul, în speță, cu virusul SARS-COV-2 organismul produce într-un timp foarte scurt anticorpi suficienți.

Sunt expuneri naturale pe care le facem și care, practic au rolul de a menține de a „boosta” răspunsul imun în mod natural. Dar persoanele vulnerabile, persoanele vârstnice pot să dezvolte forme simptomatice, iar unii pot să dezvolte, sunt situații rare, în care vaccinat fiind poți să dezvolți o formă destul de serioasă de îmbolnăvire. Dar cu toate acestea datele actuale, inclusiv pentru varianta Delta, arată o protecție de peste 90% față de riscul de internare și față de deces, indiferent de tipul de vaccin de care vorbim”, a explicat medicul, la Antena 3.

Citeşte şi: Valeriu Gheorghiţă, anunţ îngrijorător pentru români: „Vom înregistra o creştere a numărului de infectări COVID-19. Valul patru va fi mult mai agresiv”

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Ce diferență de vârstă există, de fapt, între Adelina Chivu și Cristi Chivu. Soția noului antrenor de la Inter, confesiuni despre relația lor
Capital.ro
Dreptul de a conduce este suspendat! Regulă nouă pentru permisul de conducere
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Ouă prăjite mai crocante și mai gustoase: trucul simplu folosit de bucătari
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Felix Baumgartner putea evita tragedia în care şi-a pierdut viaţa! Mihaela Rădulescu a fost avertizat[: 'Dacă el anul acesta s-ar fi închis undeva…'
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Regulă pentru românii care stau la bloc. 3.000 de lei amendă pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”