Valeriu Gheorghiţă atrage atenţia: 90% din infectările COVID testate genetic săptămâna trecută au fost cu varianta Delta

Valeriu Gheorghiță a declarat, miercuri, că noile cazuri de Covid sunt în creştere,iar pandemia e departe de a se sfârşi.

04 aug. 2021, 17:48
Valeriu Gheorghiţă atrage atenţia: 90% din infectările COVID testate genetic săptămâna trecută au fost cu varianta Delta

Valeriu Gheorghiţă atrage atenţia. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare spune că peste 89% din secvențierile făcute săptămâna trecută arată că sunt infecții cu varianta Delta a coronavirusului. Acesta a adăugat că în acest moment nu este cazul să se discute despre vaccinarea obligatorie.

Valeriu Gheorghiţă atrage atenţia: 90% din infectările COVID testate genetic săptămâna trecută au fost cu varianta Delta

„Din păcate vedem o creștere a numărului de cazuri în aceste săptămâni și situația care se prefigurează pentru următoarea perioadă nu este una bună, mai ales că varianta Delta are tendința de a deveni dominantă pe teritoriul României. Practic, în săptămâna 30 (26 iulie – 1 august, n.r.), din numărul total al testelor de secvențiere efectuate, peste 89% au ieșit pozitive pentru varianta Delta. Or, când vorbim de o pondere atât de mare a cazurilor generată de varianta Delta, acest lucru este – aș putea spune – cât se poate de important și cred că trebuie să ținem cont în primul rând de datele științifice”, a declarat Valeriu Gheorghiță miercuri, la Digi24.

El a spus că vaccinul rămâne cea mai eficientă metodă de protejare împotriva coronavirusului.

„Indiferent de schema de vaccinare de care vorbim, eficiența se păstrează la fel, peste 90% pentru prevenirea riscului de spitalizare, pentru prevenirea riscului de deces și a formelor grave de îmbolnăvire”.

„Dacă ritmul de vaccinare și intenția de vaccinare a oamenilor nu se schimbă, sigur că vom deconta până la urmă cu toții această rată destul de redusă de acoperire vacinală. Pentru că indiferent dacă vorbim de o imunitate colectivă de 45-50% prin boală și prin vaccinare, ea nu este suficientă să reducă semnificativ consecințele îmbolnăvirilor cu varianta Delta”, a avertizat medicul.

„Este cât se poate de clar că avem o creștere a numărului de cazuri și nu avem niciun motiv să credem că în perioadă următoare lucrurile se vor liniști”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Cu toate acestea, el afirmă că, în momentul de față, nu se ia în calcul introducerea vaccinării obligatorii.

„Nu s-a discutat acest lucru. (…) Fiecare țară este suverană când face propria politică de vaccinare, dar în România (…) nueste cazul de a se discuta a acest moment de vaccinarea obligatorie”.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Medicul Adrian Marinescu nu vrea vaccinare obligatorie anti-COVID. „Funcţionează ca un bumerang. S-ar putea să obţii efectul invers”
 


loading...