Valeriu Gheorghiță avertizează: „Suceava este pe ultimul loc la rata de vaccinare. Riscul de deces este crescut”. Când se va face a treia doză de vaccin

Valeriu Gheorghiță a anunțat în cadrul conferinței de presă susținute azi, că a treia doză va fi administrată din toamnă și că județul cu cea mai mică rată de vaccinare este Suceava.

24 aug. 2021, 14:57
Valeriu Gheorghiță avertizează: „Suceava este pe ultimul loc la rata de vaccinare. Riscul de deces este crescut”. Când se va face a treia doză de vaccin

Valeriu Gheorghiță

a anunțat, azi în cadrul conferinței de presă că a treia doză va fi administrată din toamnă, mai exact din luna octombrie, în contextul în care această măsură va avea toate avizele necesare. Oficialul a mai declarat că județul cu cea mai mică rată de vaccinare este Suceava.

Î: Puteți face un top trei al județelor cu cea mai mica rată de vaccinare.

V.G: Suceava este pe ultimul loc la rata de vaccinare, Giurgiu pe penultimul loc și apoi urmează Botoșani

Î: Care sunt activitațiile care favorizează raspândirea tulpinii Delta

V.G: Zonele supraglomerate, spațile închise, nearisite, riscul individual când intrăm in contact cu persoane care nu fac parte din anturajul nostru, dar și anturajul ne poate da o falsă senztie de siguranță. Trebuie să ne aducem aminte de măsurile de prevenție

Î: Puteți da exemple concrete de activități?

V.G: Activitațile de weekened cu număr foarte mare de persoane, activitățile de pe litoral, concediile care sunt bine venite, dar nu trebuie sa lăsăm garda jos. Varianta Dela se răspândește, avem o creștere a cazurilor, iar cele mai expuse sunt persoanele nevaccinate. Cei vulnerabili trebuie sa ia în calacul vaccinarea pt ca ajungând la spital cu forme grave e mult prea tardiv

Tratamentul bolii nu a cunoscut progrese remarcabile. Atunci când afectarea pulmonară este severă, riscul de deces este crescut.

Î: Care este rata de vaccinare în rândul cadrelor militare care intră în contact direct cu cetățenii:  pompieri, jandarmi?

V.G: Rata conform MAE este de 60%, iar personalul din MAI este de 40%. Este clar loc de mai bine. Este important ca cei care se află în relație directa cu oamenii trebuie să se protejeze. Nu se poate vorbi de obligativitate ci de responsabilitate.

Î: Când ar putea ajunge doza a treia pentru cei care s-au vaccinat și când incepeți administrarea celei de a treia doze?

V.G: Beneficiile nu expira cu trecerea celor 6 luni. Beneficiile sunt ridicate, ca urmare a faptului că varianta delta este adaptată cauzează infecții și în rândul celor vaccinați, iar celor vulnerabili le poate genera forme grave, de aceea aceste persoane trebuie sa fie protejate

Prima parte a lunii octombrie se începe administrarea celei de a 3 doze, în contextul în care primim avizele necesare.

Î: Care sunt persoanele eligibile pentru cea de a treia doză?

V.G: Persoanele eligibile sunt cele care nu au istoric de trecere prin boala. Persoanele trecute prin boală nu au un răspuns imun ridicat. Nu se recomandă testarea anticorpilor înainte de adminsitrarea celei de-a treia doze. Condiția este de a avea 6 luni de la schema de vaccinare inițială.

Î: Care este rata de vaccinare a profesorilor si a cadrelor medicale?

V.G: În unitățile școlare, rata este estimată la 60%, datele nu sunt exacte atunci cand s-a renuntat la programarea din platformă oamenii, s-au prezentat direct la centre fără să se mai țină cont de profesie.

În randul cadrelor didactice, rata de vaccinare este mai mare de 60%. În rândul medicilor, acoperirea este mai mare decât în alte categorii profesionale.

Valeriu Gheorghiţă: „Varianta Delta a ajuns să fie dominantă în ţara noastră”. Detaliul care provoacă îngrijorare în valul 4

Valeriu Gheorghiţă spune că cel mai bun moment pentru vaccinare, în cazul celor care nu au făcut deja acest lucru, este „acum”, pentru a dobândi imunitate în fața noului val de infectări.

„Ne așteptăm ca această creștere să fie susținută în perioada următoare și principalul indicator pe care-l urmărim în momentul de față este rata de pozitivare a testelor, care vedem că a ajuns la 1,7%, 1,8%. Și în Germania la fel se monitorizează și în ultima săptămână a crescut rata de pozitivare de la 3% la 4%”, a spus Valeriu Gheorghiță.

„Această creștere este explicată de faptul că varianta virală Delta este pe cale să devină dominantă și în țara noastră. Nu am niciun dubiu că România este în valul 4, avem toate datele pentru care putem afirma acest lucru. Și estimările din perioada următoare arată această creștere și în ultimele săptămâni avem o creștere progresivă, susținută a numărului de cazuri”, a adăugat valeriu Gheorghiţă.

Medicul spune că, potrivit estimărilor, vârful noului val al pandemiei va fi atins la jumătatea lunii septembrie, când sunt așteptate 1.500-1.600 de cazuri pe zi.

„Dar când vorbim de varianta Delta, care are o rată de reproducere a cazurilor mult mai crescută față de variantele anterioare – un caz pozitiv poate să genereze 5 până la 8-9 cazuri secundare și perioada de incubație mai scurtă. Acest lucru îngreunează și anchetele epidemiologice, practic tot timpul vom fi în urrma depistării cazurilor. De aceea, prevenția rămâne cea mai importantă măsură prin care putem reduce circulația virusului”, a spus medicul.

„Este estimarea pesimistă, dar întotdeauna estimările au fost mult sub ceea ce s-a întâmplat de fapt în realitate. Este posibil ca numărul să fie mai mare”, a adăugat Gheorghiță la Digi 24.