Valeriu Gheorghiţă: Certificatul verde pentru angajaţi nu ar trebui să ia în calcul testele. Valul 4 nu s-a terminat

Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, certificatul verde pentru angajați ar trebui să funcționeze pe baza vaccinării și a trecerii prin boală, și doar în anumite condiții să fie acceptată și a treia variantă, a testării

09 nov. 2021, 08:07
Valeriu Gheorghiţă: Certificatul verde pentru angajaţi nu ar trebui să ia în calcul testele. Valul 4 nu s-a terminat

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, medicul Valeriu Gheorghiţă, a vorbit, luni seara, despre cele trei variante ale certificatului verde digital: vaccinarea, trecerea prin boală și testarea. Potrivit medicului, pentru angajați, documentul ar trebui să funcționeze pe baza primelor două opțiuni, adică pentru imunizați și pentru cei vindecați, și doar în anumite situații să fie acceptată și testarea, deoarece testarea, fie ea și periodică, „nu modifică cu nimic starea de receptivitate a persoanei” care recurge la această variantă.

Certificatul verde, OBLIGATORIU. Persoanele nevaccinate nu vor mai putea intra în frizerii şi la evenimente, începând de luni în Austria

„Populația are nevoie de certificatul verde pentru a avea o viață cât mai apropiată de normal cu riscuri minime din punctul de vedere al bolii. Majoritatea țărilor europene au implementat de câteva luni certificatul verde digital pe plan intern. Este cât se poate de evident că acolo trebuie să ajungem și noi, pentru că acest lucru este viitorul și pentru că este absolut firesc ca pe perioada pandemiei, cât avem încă un risc de infectare și de transmitere a infecției cu SARS-CoV-2, noi nu putem să ținem toate activitățile închise, nu putem să mergem la nesfârșit în această logică de restricții, de izolare, de carantină, de risc de lockdown, și așa mai departe. Trebuie să mergem înainte și să înțelegem că această posibilitate a implementării certificatului verde ne oferă această șansă”, a declarat președintele CNCAV, la Digi24.

Potrivit medicului Valeriu Gheorghiţă, certificatul verde pentru angajați ar trebui să funcționeze pe baza vaccinării și a trecerii prin boală, și doar în anumite condiții să fie acceptată și a treia variantă, a testării, având în vedere că persoanele care sunt doar testate nu sunt protejate deloc împotriva infectării cu Covid.

Certificatul verde, obligatoriu în toate magazinele, inclusiv cele esenţiale, din acest weekend. Stare de urgenţă în Letonia

„În baza certificatului verde, noi atestăm trei condiții, fie că sunt vaccinat, fie că am trecut prin boală în ultimele șase luni, fie că mi-am făcut un test și sunt negativ. În aceste trei condiții, riscul de infectare este mult diminuat.

Valeriu Gheorghiță este REVOLTAT: Valul 4 nu se duce sub nicio formă. Virusul este adaptat și știe ce are de făcut
Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de imunizare, spune, revoltat, că valul 4 nu se duce sub nici o formă. Nu vom putea fi bine, virusul este adaptat, știe ce are de făcut și va rămâne în populație dacă nu ne apărăm, spune medicul: „nici măcar instinctul de apărare nu îl mai avem”, anunță Mediafax.Întrebat dacă valul 4 chiar se termină, în contextul în care tot mai puțini oameni se vaccinează, pentru că nu le mai este teamă de certificatul verde și cred că valul 4 se duce, Valeriu Gheorghiță a răspuns: „valul 4 nu se duce sub nicio formă. Ne uităm în multe țări europene: Germania, Franța, Marea Britanie, Danemarca, asistăm la creșterea numărului de cazuri, dar diferența este că acolo nu se regăsesc cazuri severe și care au nevoie de terapie intensivă tocmai pentru că au o rată foarte mare de vaccinare, spre deosebire de noi, care tocmai ce astăzi am început și școlile cu prezență fizică, acolo unde s-a putut”.

Coordonatorul campaniei de imunizare spune, la Digi24, că suntem în plin sezon rece și „evident că lucrurile vor continua”. Dr. Valeriu Gheorghiță se așteaptă să crească noile cazuri, ceea ce va fi observat în următoarele două săptămâni.

„Nu avem niciun motiv să credem că evoluția va fi una favorabilă în perioada următoare și cred că trebuie să învățăm ceva din această experiență, pentru că 240 de decese într-o zi este enorm. Nu putem să spunem că este mai bine. Niciun deces pe care îl putem preveni nu este tolerabil, nu putem să acceptăm acest lucru. 4.000 de cazuri noi pe zi este enorm pentru un sistem medical în care în momentul de față sunt peste 1870 de pacienți în terapie intensivă. Practic orice caz în plus sau orice caz grav reprezintă în momentul de față o problemă reală pentru sistemul medical. Nu este normal și firesc să mai avem niciun caz de deces pe care îl puteam preveni”, declară medicul.

Acestuia i se pare de neînțeles faptul că „ne uităm în fiecare zi la cifre și trecem atât de ușor peste această situație! Sunt oameni care au murit în ultimele 24 de ore din cauza unei boli pe care altfel o putem preveni. Dar în niciun caz, într-un context în care suntem complet dezbinați, nu mai suntem solidari, ne acuzăm unii pe alții, ne arătăm cu degetul, ne suspectăm, nu vom putea fi bine. Nu avem cum. Acest virus este atât de adaptat, știe ce are de făcut și va rămâne în populație și își va face treaba cum știe mai bine foarte mult timp de aici înainte dacă noi nu știm să ne protejăm și nu stăm să ne apărăm. Am senzația că nici măcar instinctul de apărare nu îl mai avem”.


loading...
Partenerii noștri