Valeriu Gheorghiţă îi critică pe părinţii care nu-şi vaccinează copiii. Ce fac alte ţări din UE

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anunţă că 5.100 de copii vârsta între 12 şi 15 ani s-au vaccinat până acum.

05 iun. 2021, 13:10
Valeriu Gheorghiţă îi critică pe părinţii care nu-şi vaccinează copiii. Ce fac alte ţări din UE

Valeriu Gheorghiţă afirmă că nu îşi poate explica decizia unor părinţi de a nu preveni, prin vaccinare, apariţia unor boli infecţioase. El a explicat de ce este importantă vaccinarea anti-COVID a copiilor, chiar dacă aceştia nu fac parte din categoria celor care dezvoltă forme severe de boală, şi a făcut publice date care arată că în ultimele 72 de ore s-au vaccinat peste 5100 de copii cu vârsta între 12 şi 15 ani, iar de la debutul campaniei de vaccinare până la acest moment au fost vaccinaţi este 114.000 de adolescenţi şi tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 19 ani.

„Este foarte greu să vorbeşti despre copii în termeni simpli, pentru că ei reprezintă viitorul nostru şi ei, la rândul lor, aşteaptă de la noi lucruri măreţe, ei se uită la noi ca la Dumnezeu şi tocmai de aceea responsabilitatea noastră pentru deciziile noastre, ca adulţi, este foarte mare. Tocmai de aceea îmi este greu să-mi explic cum putem să nu prevenim anumite boli infecţioase care sunt prevenibile prin vaccinare, să avem încă decese din cauza rujeolei şi vă dau exemplul ultimilor ani: în cadrul epidemiei de rujeolă au fost peste 20 de mii de copii care au fost infectaţi, peste 64 de decese, toate apărute la copiii nevaccinaţi. Este inadmisibil ca în anul 2021 să avem acces la servicii medicale şi să nu putem să le accesăm. Tocmai de aceea cred că datoria noastră de acum înainte este una extrem de importantă, pe de altă parte, prin a furniza toate informaţiile de care părinţii, aparţinătorii au nevoie să înţeleagă beneficiile unui sistem de prevenţie, beneficiile şi importanţa vaccinării în general”, a declarat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, sâmbătă, la evenimentul organizat de Senatul României şi dedicat copiilor.

Medicul, care e tatăl a doi copii, a vorbit şi despre motivele pentru care vaccinarea anti-COVID în cazul copiilor este importantă.

„Şi, dacă vorbim de contextul actual al pandemiei COVID-19, de curând ştim că Agenţia Europeană a Medicamentului a acordat şi a recomandat autorizarea vaccinului COVID-19 de la compania BioNTech/Pfizer pentru copiii cu vârstă cuprinsă între 12 şi 15 ani. Desigur că au fost foarte multe întrebări: care este oportunitatea acestei indicaţii, de ce ar trebui să vaccinăm copiii din această grupă de vârstă, ţinând cont că ei au un risc foarte mic să dezvolte forme severe. Vă readuc aminte faptul că avem, din păcate, copii care sunt cunoscuţi cu afecţiuni cronice, care sunt în evidenţă cu boli neoplazice, cu boli hematologice, cu diabet, cu obezitate, cu boli cardio-vasculare, cu boli renale. Or, este foarte complicat să fii în piele unui părinte care are în grijă un astfel de copil, un copil vulnerabil care are aceleaşi drepturi la viaţă, la sănătate, la educaţie ca toţi ceilalţi copii. În felul acesta, oferind această posibilitate de prevenţie copiilor vulnerabili putem să fim mai siguri pe mediul în care ei merg, pe mediul în care ei şi dezvoltă viitorul. În felul acesta cred că este importat să oferim copiilor noştri această şansă” a adăugat Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a menţionat că şi pentru copii care nu se află n evidenţă cu boli cronice vaccinarea reduce riscul de transmitere şi protejează  familiile lor, dar şi mediul din care fac parte.

Bilanţ vaccinare 4 iunie. Aproape 70.000 de persoane vaccinate împotriva COVID-19 în 24 de ore şi 38 de reacţii adverse
„În ultimele 72 de ore s-au vaccinat peste 5100 de copii cu vârsta între 12 şi 15 ani, iar de la debutul campaniei de vaccinare până la acest moment au fost vaccinaţi peste 114.000 de adolescenţi şi tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 19 ani. Cred că este un mesaj puternic, un semnal puternic pe care generaţia tânără îl dă, pentru că indiferent cum am vedea lucrurile şi din ce prespective ne-am uita, copiii reprezintă viitorul nostru. De aceea este foarte important să decidem corect, informat pentru copiii noştri”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Spania va vaccina elevii cu două săptămâni înainte de începerea noului an şcolar. Ce fac alte ţări

Spania intenţionează să înceapă vaccinarea copiilor între 12 şi 17 ani cu aproximativ două săptămâni înainte de începerea noului an şcolar în septembrie, a anunţat vineri ministrul Sănătăţii, Carolina Darias, în condiţiile în care ţara se apropie de pragul de 10 milioane de persoane complet vaccinate anti-COVID19, relatează Reuters.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a autorizat vaccinul Pfizer/BioNTech pentru a fi utilizat la copiii începând cu vârsta de 12 ani, însă a afirmat că decizia cu privire la momentul lansării campaniei de vaccinare la această grupă de vârstă le revine statelor membre.

Germania a anunţat că intenţionează să înceapă vaccinarea tinerilor din 7 iunie, în timp ce Italia a afirmat că îşi va extinde în curând campania de vaccinare pentru a include şi copiii.

„Ciuperca neagră”, care îi mutilează pe pacienţii cu Covid 19, se extinde în lume. Alertă de la OMS
Spre deosebire de cele două ţări, care au deschis campania de vaccinare pentru toţi adulţii, Spania îşi imunizează populaţia pe grupe de vârstă şi, în prezent, se concentrează asupra persoanelor cu vârste cuprinse între 50 şi 59 de ani, cu unele regiuni care au început imunizarea la grupa de vârstă 40-49 de ani.

„Ideea pe care o avem este … ca înainte de începerea anului şcolar, cu aproximativ două săptămâni înainte, să putem începe inocularea băieţilor şi fetelor adolescenţi”, a declarat ministrul Health Darias pentru televiziunea de stat RTVE.

Propunerea trebuie ratificată de comisia de sănătate publică din cadrul ministerului condus de Darias.

Polonia a lansat o amplă campanie de informare privind vaccinarea adolescenților din categoria 12-15 ani. Autorităţile au anunţat că vaccinarea la această categorie de vârstă începe pe 7 iunie. Campania de informare a început în școli.

Și Franța imunizează adolescenții între 12 și 18 ani începând cu jumătatea lunii iunie. Și în Germania începe în câteva zile vaccinarea adolescenților din categoria 12-15 ani, dar decizia aparține părinților, în timp ce autoritățile italiene au afirmat că vor extinde curând campania de vaccinare pentru a include şi copiii.