Valeriu Gheorghiţă, despre a treia doză de vaccin. „Doar aşa putem reduce reproducerea tulpinii Delta”

Valeriu Gheorghiță a făcut, marţi, noi precizări legate de administrarea celei de-a treia doze de vaccin, în conferința de presă săptămânală privind evoluția campaniei de vaccinare.

21 sept. 2021, 15:38
Valeriu Gheorghiţă, despre a treia doză de vaccin. „Doar aşa putem reduce reproducerea tulpinii Delta”

Valeriu Gheorghiţă, despre a treia doză de vaccin. Valeriu Gheorghiță a făcut, marţi, noi precizări legate de administrarea celei de-a treia doze de vaccin, în conferința de presă săptămânală privind evoluția campaniei de vaccinare.

Valeriu Gheorghiţă, despre a treia doză de vaccin

„Ținând cont de situația specifică din România și anume cu o rată de acoperire vaccinală undeva la circa o treime din populația eligibilă cu vârsta de peste 12 ani pentru controlul răspândirii infecției în rândul populației accentul să fie pus pe creșterea ratei de acoperire vaccinală, sigur în paralel cu consolidarea răspunsului imun la persoanele vulnerabile care deja au primit prima schemă de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiţă anunţă începerea administrării celei de-a treia doze. Ce categorii au prioritate şi ce vaccin primesc cei imunizaţi cu Astra Zeneca

„Este foarte important să înțelegem că nivelul de acoperire vaccinală se corelează cu rata de răspândire a virusului în rândul populației, aici dacă luăm în considerare un nivel bazal de reproducere a cazurilor R0 pentru varianta Delta de circa 6 și o eficiență vaccinală a schemelor disponibile în jur de 80% pentru această tulpină Delta, iar administrarea unei doze suplimentare ar duce la o creștere a eficienției la 95%. Administrarea practic a acestei doze suplimentare ar reduce nivelul bazal de reproducere a cazurilor de la 6 la 29, în timp ce o creștere a ratei de acoperire vaccinală de la 30% la 45% ar reduce rata bazală la 3,24”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.