Valeriu Gheorghiță, despre tulpina Omicron: „Va deveni dominantă cel puţin la nivel european şi în ţara noastră”

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, susţine că vaccinurile anti-COVID folosite în prezent sunt eficiente pentru prevenirea formelor severe de COVID-19, chiar şi în cazul infecţiei cu tulpina Omicron, despre care se presupune că va deveni dominantă în perioada următoare.

13 dec. 2021, 16:25
Valeriu Gheorghiță, despre tulpina Omicron: „Va deveni dominantă cel puţin la nivel european şi în ţara noastră”

Tulpina Omicron va deveni dominantă în perioada următoare, iar sigurul mod în care ne putem proteja în faţa unei forme sever de COVID-19 este vaccinare, subliniază medicul Valeriu Gheorghiţă.

„În momentul de faţă, vaccinurile disponibile în România îşi menţin eficienţa faţă de formele severe de boală, faţă de riscul de spitalizare şi de deces, chiar şi în faţa noii variante virale Omicron care foarte probabil că în următoarele săptămâni şi luni va deveni dominantă cel puţin la nivel european şi în ţara noastră”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiţă, luni după-amiază, în cadrul unei dezbateri organizate pentru comunitatea romă din România, la care au participat şi ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila şi şeful DSU Raed Arafat.

Citeşte şi: O nouă variantă de COVID, prezentă în Europa. Tulpina IHU, noua mutație cu care se confruntă cercetătorii

Gheorghiţă a atras atenţia că riscul de transmitere a bolii în cazul infecţiei cu noua variantă virală este „mult mai mare” comparativ cu tulpina virală dominantă la acest moment, de aceea este important ca oamenii să se informeze din surse oficiale atunci când iau o decizie în privinţa vaccinării anti-COVID.

Citeşte şi: Noi detalii despre varianta Omicron a coronavirusului. Doza booster cu un vaccin ARN mesager creşte eficienţa la peste 70%

Valeriu Gheorghiţă: Vaccinurile din România sunt eficiente chiar şi în faţa Omicron

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, afirmă că vaccinurile anti-COVID disponibile în România în acest moment sunt eficiente pentru prevenirea formelor severe de boală, inclusiv în cazul infecţiei cu noua tulpină Omicron, despre care se presupune că va deveni dominantă în perioada următoare.

„În momentul de faţă, vaccinurile disponibile în România îşi menţin eficienţa faţă de formele severe de boală, faţă de riscul de spitalizare şi de deces, chiar şi în faţa noii variante virale Omicron care foarte probabil că în următoarele săptămâni şi luni va deveni dominantă cel puţin la nivel european şi în ţara noastră”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, luni după-amiază, în cadrul unei dezbateri organizate pentru comunitatea romă din România.

El a subliniat că riscul de transmitere a bolii în cazul infecţiei cu noua variantă virală este „mult mai mare” comparativ cu tulpina virală dominantă la acest moment, de aceea este important ca oamenii să se informeze din surse oficiale atunci când iau o decizie în privinţa vaccinării anti-COVID.