Valeriu Gheorghiță: „Românii care s-au vaccinat cu AstraZeneca vor face a doua doză de vaccin cu un ser diferit” Decizia va fi adoptată săptămâna viitoare

Valeriu Gheorghiță a declarat în cadrul unei conferințe la Palatul Victoria că persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor face a doua doză de vaccin cu un ser diferit. Măsura a fost aprobată de Comisia Europeană de vaccinare.

01 iul. 2021, 10:33
Valeriu Gheorghiță: „Românii care s-au vaccinat cu AstraZeneca vor face a doua doză de vaccin cu un ser diferit” Decizia va fi adoptată săptămâna viitoare

Valeriu Gheorhiță a declarat în cadrul unei conferințe la Palatul Victoria că persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor face a doua doză de vaccin cu un ser diferit. Coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare a avertizat cetățenii asupra pericolului pe care-l reprezintă tulpina Delta, o variantă extrem de contagioasă a Sars-Cov-2.

„Principala îngrijorare la nivel global este infectarea cu tulpina Delta. Elementele îngrijorătoare sunt infecțiozitatea și contagiozitatea. O altă particularitate e capacitatea de a scăpa de răspunsul imun, în 25 % din cazuri persoanele care au trecut prin boală nu sunt suficient de bine protejate de riscul de infecție cu varianta Delta.

Prevalența cu tulpina Alfa este de 84 % tulpina la nivel european, iar tulpina Delta se găsește la 5,8% din cazuri. În utima săptămână s-a inregistrat o dublare a cazurilor cu tulpina delta la nivel european.
Este sezonul propice, putem face vaccinari în zone turistice populare, pe plaja în spatii turistice, în centre cu caravane mobile. Acest lucru va fi greu de realizat în sezonul rece.
Să profităm, de perioada bună din punct de vedere al evoluției epidemiologice și de perioada bună de vaccinare.

O schema bună de vaccinare ne protejează în proporție de 90%, iar o singură doza oferă protecție în 33 % din cazuri
Combinarea a doua vaccinuri cu tehnologii diferite, prima doză AstraZeneca și a doua doza cu ARMN mesager. Avem răspunsul din partea comisiei și recomandă utilizarea acestei scheme. Vom reevalua datele și vom anunța săptămâna viitore decizia finală. Este foarte posibil să fie adopatată.” , a declarat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță: „Noua schemă de vaccinare recomandată persoanelor diagnosticate cu cancer”

„Schema de vaccinare ce presupune combinarea primei doze din serul AstraZeneca, cu doza de Pfizer sau Moderna, este recomandată  persoanelor sub 60 de ani, celor de sex feminin care iau anticoncepționale, persoanelor care se află în primul an de la diagnosticarea cu cancer. Sunt cel puțin patru state la nivel european care folosesc această schemă de vaccinare împotriva Covid-19.” a mai adăugat Gheorghiță.