Valeriu Gheorghiță semnalul de alarmă cu privire la valul 4: „Nerespectarea măsurilor de prevenţie reprezintă principalele motive”

Valeriu Gheorghiță a declarat, în cadrul conferinței de presă susținute la Guvern, că principalul motiv pentru care ne aflăm în valul 4, este nerespectarea măsurilor de prevenție.

24 aug. 2021, 15:25
Valeriu Gheorghiță semnalul de alarmă cu privire la valul 4: „Nerespectarea măsurilor de prevenţie reprezintă principalele motive”

Valeriu Gheorghiță

a atras atenția cu privire la comportamentul care generează creșterea numărului de infectări cu Sars-Cov-2. Medicul a precizat că nerespectarea măsurilor de prevenție constituie principalul motiv pentru care țara noastră se află, la acest momen,t în valul patru.

„Ceea ce am observat în această perioadă este un profil de comportament care ne expune unui risc crescut de îmbolnăvire: mobilitate crescută, coroborat cu faptu că avem un număr mare de persoane susceptibile. Riscul de îmbolnăvire creşte. De asemenea, nerespectarea măsurilor de prevenţie reprezintă principalele motive pentru care nu ne aşteptăm ca în perioada următoare ca situaţia să se stabilizeze”, a menționat medicul.

Valeriu Gheorghiţă: „Suntem în valul patru. Trendul este ascendent”

Valeriu Gheorghiță 

a avertizat cetățenii, în cadrul unei conferințe de presă care s-a desfășurat la Guvern, că România se află pe un trend ascendent, în ceea ce privește cazurile de Sars-Cov-2.  Medicul a mai menționat că această situație este cauzată de răspândirea tulpinii Delta a virusului, pe teritoriul țării noastre.

„Suntem în momentul de faţă pe un trend ascendent din punct de vedere epidemologic. Suntem în valul patru. Înregistrăm un număr din ce în ce mai mare de cazuri noi şi ca urmare a faptului că varianta delta este pe cale să devină dominantă în România”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.

„Preocuparea noastră de bază este aceea de a creşte accesul la vaccinare a tuturor celor care doresc să se vaccineze, mă refer la copiii egilibili cu vârste de peste 12 ani. În acelaşi timp, vor avea posibilitatea să se vaccineze şi cadrele didactice, personalul din învăţământ, precum şi aparţinătorii copiilor – părinţi, bunici, cei care locuiesc la aceeaşi adresă”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

„Vor fi unităţi de învăţământ unde vom putea organiza cabinete de vaccinare de sine stătătoare care să funcţioneze pe perioada în care există o adresabilitate în rândul unităţii de învăţământ.

De asemenea, foarte probabil ca în majoritatea cazurilor, unde unitatea de învăţământ are în promixitate un centru de vaccinare, nu se justifică să mai organizăm un alt cabinet.

În mediul rural şi în urban, principala logistică care a asigură accesul la vaccinare va fi cu ajutorul echipelor mobile. Ne dorim ca fiecărei unităţi de învăţământ să-i fie alocată o echipă mobilă şi unitatea de învăţământ periodic să centralizeze persoanele care doresc să se vaccineze”, a spus Valeriu Gheorghiță.

„-Minorii au nevoie să fie însoţiţi de unul dintre aparţinători, de reprezentanţi legali, părinţi sau tutore. Se pot prezenta şi pot fi vaccinaţi împreună cu cei din familie.

-Pentru noi este foarte important să promovăm conceptul de imunizare la nivelul întregii familii. Riscul e că atunci când un copil se infectează e să transmită celor din familie, cu care intră în contact. În cazul în care sunt persoane vulnerabile, evoluţia poate să fie nefavorabilă.

-Riscul e că atunci când un copil se infectează e să transmită celor din familie, cu care intră în contact. În cazul în care sunt persoane vulnerabile, evoluţia poate să fie nefavorabilă.

-Sunt studii care arată că familiile care au copii preşcolari au risc de 15% mai mare să înregistreze îmbolnăvire prin COVID-19, iar cei care au copii şcolari din clasele primare în sus au risc de 20-25% mai mare să înregistreze cazuri în interiorul familiei”.

-Împreună cu Ministerul Educaţiei vor avea loc în perioada următoare începând cu luna septembrie acţiuni de informare online în cadrul şedinţelor cu părinţii, în care reprezentanţi, fie din DSP-uri, fie din corpul medical din fiecare judeţ va fi prezent la aceste şedinţe online şi va răspunde întrebărilor absolut legitime şi fireşte pe care părinţii, dar şi cadrele didactice le pot avea în legătură cu vaccinarea.

-Cred că aceste şedinţe cu scop informativ aduc beneficii importante atât în rândul elevilor, al copiilor eligibili, dar şi în rândul aparţinătorilor, părinţi, bunici, cadre didactice, care pot să afle informaţiile de care au nevoie pentru a fundamenta decizia legată de vaccinare”.