Valeriu Gheorghiță: Varianta africană a COVID ar putea EXPLODA la nivel global

Valeriu Gheorghiță atrage atenția cu privire la varianta africană a Covid care îngrijorează pe toată lumea în momentul de față.

26 nov. 2021, 21:26
Valeriu Gheorghiță: Varianta africană a COVID ar putea EXPLODA la nivel global

Valeriu Gheorghiță: Varianta africană a COVID ar putea EXPLODA la nivel global

Varianta africană a COVID are potențialul de a exploda la nivel global, a declarat Valeriu Gheorghiță, vineri seara.

„Avem deja cazuri secundare în Hong Kong, în Israel și un caz în Europa, în Belgia, într-adevăr. Sunt cazuri de import, la persoane care au avut istoric de călătorie. Trebuie să înțelegem că aceste variante virale se identifică în urma testelor de secvențiere și le identificăm atunci când ele deja sunt într-o proporție suficientă la nivel populațional. Mă tem că sunt mai multe infecții generate de această variantă virală decât avem în evidență”, a explicat președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Valeriu Gheorghiță a spus că e foarte importantă limitarea transmiterii acestei variante a Covid.

„Cert este că nu avem niște soluții miraculoase la îndemână, trebuie să folosim ceea ce am învățat până acum, și anume este important să limităm transmiterea acestei variante virale. Ce înseamnă – că trebuie să evităm călătoriile neesențiale în țările din Africa de Sud și în mod deosebit în Africa de Sud, în Botswana, unde au fost identificate cazuri. De asemenea, este important ca la întoarcerea din călătorie din acele țări să se impună testarea, intrarea cu test anterior negativ și, de asemnenea, cred că e foarte important și asta probabil că va fi și recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, de a efectua carantină cel puțin șapte zile cu testare înainte de ieșire din carantină”, a adăugat oficialul, care a vorbit și despre efectul variantei asupra răspunsului imun.

Premierul Nicolae Ciucă, anunț de ultimă oră cu privire la tulpina africană a coronavirusului

Și premierul Nicolae Ciucă a făcut un anunț de ultimp oră cu privire la măsurile care s-ar putea impune în România pentru prevenirea răspândirii tulpinii africane a coronavirusului.

„Guvernul României este la curent clipă de clipă cu evoluția pandemiei în plan național și internațional. Am luat notă de recomandările de ultimă oră ale Comisiei Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății. Mă voi consulta cu factorii decizionali din România și vom anunța în cel mai scurt timp posibil măsurile dispuse pentru a împiedica răspândirea variantei sud-africane a SARS-CoV-2.”, a menționat premierul Ciucă, într-o postare pe Facebook.

Noua tulpină COVID pune pe jar autorităţile în UE. Comisia Europeană cere activarea „frânei de urgenţă” privind călătoriile

Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, recomandă suspendarea călătoriilor din toate ţările afectate şi şi plasarea într-o ”carantină strictă” a cetăţenilor europeni care revin din aceste state.

„Luăm veştile despre noua variantă covid cu extrem de multe mutaţii foarte în serios. Mutaţiile pot conduce la apariţia şi răspândirea unor variante SARS-CoV-2 şi mai îngrijorătoare şi la răspândirea acestora în doar câteva luni în întreaga lume”, a avertizat şefa CE.

De asemenea, Ursula von der Leyen îndeamnă autorităţile din statele membre să acţioneze „foarte rapid, decisiv şi unit”.

„Toate legăturile aeriene ale acestor ţări este necesar să fie suspendate până când înţelegem în mod clar pericolul pe care-l reprezintă această nouă variantă”, a precizat Ursula von der Leyen.