Valeriu Gheorghiţă anunţă puncte de vaccinare în muzee, pe litoral sau la munte: Vrem să aducem vaccinul la beneficiari

Valeriu Gheorghiţă a făcut noi precizări privind evoluţia campaniei de vaccinare în România, în cadrul conferintei de presă de marţi. Acesta a anunţat că echipe medicale din centre de vaccinare din mediul urban se vor deplasa în localități arondate fiecărui oraș și vor vaccina.
Loredana Brumă
25 mai 2021, 14:05
Valeriu Gheorghiţă anunţă puncte de vaccinare în muzee, pe litoral sau la munte: Vrem să aducem vaccinul la beneficiari

Valeriu Gheorghiţă a explicat în cadrul conferinţei de presă conceptul „Oraşul vaccinează satul”. De asemenea, şeful CNCAV a mai anunţat că  se vor organiza centre de vaccinare în locaţii atipice, precum muzee, pe litoral sau chiar în staţiunile montane, pentru a convinge cât mai multe persoane să se vaccineze.

Valeriu Gheorghiţă: Am luat în calcul transportul persoanelor către centrele de vaccinare

Medicul militar a anunțat că platforma de programare va fi optimizată, astfel încât să permită programarea în centrele de vaccinare cu doze de la Johnson&Johnson. În acest caz, platforma nu va mai aloca programare pentru rapel.

„Platforma de programare va fi optimizată începând de mâine și va permite programarea persoanelor în centrele de vaccinare cu vaccin de la Johnson&Johnson, particularitatea fiind aceea că nu se va mai aloca rapelul, ținând cont de faptul că vorbim de administrarea unei singure doze. La acest moment sunt 31 de centre de vaccinare, totalizând circa 36 de fluxuri pentru acest tip de vaccin în 21 de județe.

In momentul de fata este important sa aducem vaccinul cat mai aproape de beneficiari. Cred ca pentru vaccinarea in mediul rural am identificat cateva solutii punctuale. Conceptul de „orasul vaccineaza satul” inseamna ca echipe medicale din orase se vor deplasa in mediul rural pentru a vaccina persoanele doritoare. Echipele vaccinatoare vor merge in localitatile din mediul rural unde nu sunt centre de vaccinare. Am luat in calcul chiar transportul persoanelor catre centrele de vaccinare.

Al doilea element important este legat de organizarea unor puncte de vaccinare in locatii atipice precum muzee, aeroporturi, pe litoral, la munte,  în ideea de a distanta acest proces al vaccinarii de un gest medical propriu-.zis, pentru ca sunt persoane care ezita sa se prezinte in spital pentru ca au o teama fata de medici, de intepaturi. Tot conceptul de mobilitate reprezinta ideea de organizarea de puncte de vaccinare după blocuri. Vaccinarea nu trebuie să se demareze doar in spital. Strategia noastră este de a organiza cât mai multe puncte de vaccinare.

Este nevoie de o fragmetare a intregului proces de vaccinare „, a declarat Gheorghiţă în cadrul conferinţei de presă.

Referitor la vaccinarea împotriva coronavirusului în centrele medicilor de familie, Valeriu Gheorghiţă a anunţat că până în prezent s-au vaccinat 48.833 de persoane.

„Vaccinarea la medicii de familie a debutat pe 4 mai,  se distribuie orice timp de vaccin. În acest moment vaccinarea se deruleaza in toate judetele, inclusiv in Bucureşti şi sunt peste 1932 de medici de familie care au activitate de vaccinare.   S-au vaccinat 48.833 de persoane. Cele mai multe persoane vaccinate prin medicii de familie sunt in judetul Timis, urmat de Bucuresti. Începând cu 8 mai avem posibilitatea ca doritorii sa se prezinte direct in centrele de vaccinare”, a mai precizat Gheorghiţă.

Şeful Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind vaccinare împotriva COVID-19 a anunţat că pe data de 1 iunie va fi organizat un Maraton pentru vaccinarea adolescenților între 16 și 18 ani.

„Se adreseaza persoanelor care sunt eligibile, adica adolescentii între 16-18 ani, asta nu inseamna ca celelalte persoane nu se pot prezenta la vaccinare. Fiecare centru de vaccinare va reprezenta un punct de maraton de vaccinare. La nivelul fiecarui judet sunt propuse mai multe actiuni de vaccinare prin evenimente care nu sunt organizate in centre deja functionare. Fiecare judet are libertatea sa organizeze actiuni particulare fie pentru aceasta grupa de varsta, fie pentru restul populaţiei”, a explicat medicul militar.

România se situează pe locul 8 la nivel european şi pe locul 19 la nivel global privind numărul de persoane vaccinate împotriva coronavirusului.

Unde s-au vaccinat cei mai mulți oameni – cea mai mare rată de acoperire vaccinală:

București – 43,48% din populația eligibilă – persoane cu vârsta peste 16 ani
Județul Cluj – 39,95% din populația eligibilă
Județul Sibiu – 33,65%
Județul Brașov – 31,97%
Județul Constanța – 30,7%

Județul Timiș – 30,5%

Unde s-au vaccinat cei mai puțini oameni – cea mai scăzută rată de acoperire vaccinală:

Județul Covasna – 17,3%
Județul Bacău – 16,5%
Județul Giurgiu – 15,8%
Județul Botoșani – 15,8%
Județul Suceava – 15%

Cea mai mare acoperire vaccinală este la grupa de vârstă 60-69 de ani – 33,6%, urmată de grupa de vârstă 70-79 de ani – 31,7% și 50-59 de ani – 30,3%. Din totalul persoanelor vaccinate de la debutul campaniei de vaccinare, 54,3% sunt persoane cu vârsta de peste 50 de ani, care se suprapun, de multe ori, cu persoanele din categoriile vulnerabile, atât prin vârstă, cât și prin bolile cronice asociate, spune Valeriu Gheorghiţă.

Peste 185.000 de angajați din sistemul de educație – peste 58% din total – s-au vaccinat cu cel puțin o doză de vaccin. 825.260 de persoane mai sunt programate, în acest moment, în platforma de vaccinare, dintre care puțin peste 16.700 pentru doza 1, însă vaccinarea este posibilă acum fără programare în orice centru din țară.

„Singura solutie care ne oferă o predictibilitate şi un control pe termen lung al pandemiei o reprezintă vaccinarea. Trecerea prin boala iti confera o protectie pe o perioada delimitata de timp, însă nu ne oferă o protecţie  fata de riscul de reinfectie cu tulpini virale mutante. Aici avem experienta din india, Africa de Sud, Brazilia, în care oamenii care aveau anticorpi s-au reîmbolnăvit. În acest moment, în Romania situaţia epidemiologica este una buna, favorabila, pentru ca avem o imunitate colectiva constituita din atat din numarul persoanelor vaccinate, cât şi din cei care au trecut deja prin boala. Avem o imunitate colectiva între 30, 35%, care poate să ajungă până la 50%.”, a mai explicat Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiţă: Nu există risc de infertilitate la persoanele vaccinate împotriva coronavirusului

Medicul militar a lămurit şi zvonurile privind existenţa unui risc de infertilitate la persoanele vaccinate împotriva coronavirusului.

„Nu exista risc de infertilitate. este o gravă dezinformare care se propaga in spatiul public. Aceasta informatie circula de cateva luni. Nu s-a dovedit ca aceste vaccinuri cresc riscul de infertilitate. Nu exista nicio baza stiintifica. În scoala este nevoie sa existe o colaborare cu medicul pediatru care să explice copiilor si parintilor aceste lucruri”, a explicat medicul în cadrul conferinţei de presă de marţi.

Vor plăti românii pentru vaccinul anti-covid? Ce spune Valeriu Gheorghiţă

„Campania de vaccinare are niste principii foarte clare. Unul dintre ele este ca vaccinarea este gratuita. In momentul de fata nu s a pus problema de schimbare a strategiei de vaccinare, însă peste ani de zile nu stim. Si vaccinarea împotriva Covid-19 va face parte din programul national de vaccinare al fiecarei tari in parte. Politicile de sănătate vor fi elaborate de fiecare ţară in parte. Nu au ajuns discutiile pana la acel nivel”, a explicat medicul militar.

„Guvernul României a pregatit o campanie de comunicare care va demara pe toate canalele media. Are pe element central partea emotionala, cea care ne-a lipsit în acesta pandemie. Speram ca aceasta campanie sa fie un plus in ceea ce priveşte constientizarea importantei vaccinarii ca metoda eficienta de revenire la normalitate”, a mai transmis Valeriu Gheorghiţă.

Citeşte şi Cât ar putea plăti românii pentru serul anti-covid. Care este cel mai ieftin vaccin

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat, luni, că în ultimele 24 de ore au fost vaccinate peste 57.000 de persoane, fiind raportate 38 de reacţii adverse. Alte 143 de reacţii sunt în curs de investigare.

Au fost administrate 57.615 de doze de vaccin, dintre care 37.969 Pfizer, 6.149 Moderna, 7.690 AstraZeneca şi 5.807 Johnson&Johnson.

Din 27 decembrie 2020 au fost administrate 7.386.171 de doze unui număr de 4.159.340 de persoane, dintre care 932.509 au primit o doză şi 3.226.831 şi pe cea de-a doua. De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 15.778 de reacţii adverse la vaccinurile anti-COVID – 1.687 de tip local şi 14.091 de tip general.

Citeşte şi Florin Cîţu spune că România deja şi-a revenit după pandemie: „Eu zic că ce a fost mai rău a trecut. Suntem printre singurele ţări din UE care au creştere economică”

BILANŢ CORONAVIRUS 25 mai 2021. Peste 30.000 de români au murit de Covid 19

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, până marţi, 25 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.076.154 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.035.115 pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 381 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 30.040 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În intervalul 24.05.2021 (10:00) – 25.05.2021 (10:00) au fost raportate 63 de decese.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 3.332. Dintre acestea, 545 sunt internate la ATI. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 7.794.370 de  teste RT-PCR și 1.113.904 teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 20.519 teste RT-PCR (10.778 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.741 la cerere) și 11.288 de teste rapide antigenice.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Lovitură totală pentru Pepco. Ce se întâmplă cu magazinul adorat de sute de mii de români. Oamenii stăteau la coadă pentru produse, dar gigantul care deține Zara, Stradivarius sau Bershka i-a întors din drum
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
Playtech.ro
Cât va costa un apartament de 130.000 € după majorarea TVA din 1 august. Calculul care îi descurajează pe cumpărători
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Renovare fără bătăi de cap. Cum cureți varul de pe ramele geamurilor termopan
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Cum sunt oamenii născuți în Iulie. Ce calități și defecte au
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin