Valeriu Stoica, audiat în dosarul privind schimbul de terenuri dintre Becali şi MApN

Fostul ministru al Justiţiei Valeriu Stoica şi alţi martori vor fi audiaţi în aprilie, de completul de cinci judecători al instanţei supreme, în dosarul privind schimbul de terenuri dintre George Becali şi Ministerul Apărării.

RomaniaTV.net
26 mart. 2013, 12:45
Valeriu Stoica, audiat în dosarul privind schimbul de terenuri dintre Becali şi MApN

Completul de cinci judecători al instanţei supreme a reluat marţi discuţiile în cazul recursului făcut de procurorii DNA în dosarul în care George Becali, Victor Babiuc şi ceilalţi inculpaţi au fost achitaţi pentru fapte de corupţie în legătură cu schimburi de terenuri dintre omul de afaceri şi Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Instanţa a stabilit că trebuie audiaţi fostul ministru al Justiţiei Valeriu Stoica şi alţi martori, dispunând totodată şi o probă cu înscrisuri.

Valeriu Stoica ar urma să fie audiat în legătură cu un document pe care l-a transmis în calitate de ministru al Justiţiei şi prin care arăta că terenul ce face obiectul acestui dosar s-ar fi aflat la acea vreme în proprietatea publică a statului, asta după ce anterior Ministerul Justiţiei informase atunci Armata că terenul s-ar află în proprietate privată.

Procesul va continua în 9 aprilie, dată pentru care vor fi citaţi Valeriu Stoica şi alţi martori.

George Becali, fostul ministru al Apărării Victor Babiuc, fiica acestuia, Ioana, şi Dumitru Cioflină au fost achitaţi, în 24 mai 2012, de instanţa supremă în dosarul schimbului de terenuri dintre Becali şi Ministerul Apărării Naţionale.

Astfel, George Becali a fost achitat pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, Victor Babiuc şi fiica lui, Ioana, pentru luare de mită şi, respectiv, complicitate la luare de mită, iar Dumitru Cioflină pentru abuz în serviciu.

Magistraţii instanţei supreme au decis achitarea celor patru pe motiv că lipseşte unul dintre elementele infracţiunii.

Decizia a fost atacată cu recurs la completul de cinci judecători al instanţei supreme.

Probele procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) nu dovedesc acuzaţiile aduse lui George Becali, Victor Babiuc, Ioanei Babiuc şi lui Dumitru Cioflină în legătură cu schimbul de terenuri dintre omul de afaceri şi MApN, arătau judecătorii instanţei supreme în motivarea deciziei de achitare a acestora.

Lipsa probelor care să conducă la stabilirea unei legături între încheierea contractului de vânzare-cumpărare şi aprobarea celui de-al doilea schimb de terenuri de către Victor Babiuc a determinat Parchetul să încerce să dea o conotaţie penală unor împrejurări care fie sunt pe deplin explicabile şi lipsite de orice relevantă, fie sunt flagrant contrazise de probatoriul administrat chiar în cursul urmăririi penale, arătau judecătorii în motivare.

Potrivit procurorilor, în perioada 1996-1999, în calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publică a statului din zona Voluntari (fosta Fermă Roşia), MApN a efectuat două schimburi de terenuri cu George Becali, suprafaţa totală cedată acestuia în urma celor două schimburi fiind de 28,89 hectare de teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinţă prejudicierea statului român cu suma totală de 892.758 de dolari.