Valeriu Zgonea a primit cadouri în valoare de peste 3.000 de euro în 2013

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a primit în 2013, cu prilejul unor acţiuni de protocol, bunuri cu titlu gratuit în valoare de 3.270 de euro.

07 ian. 2014, 12:02
Valeriu Zgonea a primit cadouri în valoare de peste 3.000 de euro în 2013

Potrivit unei situaţii publicate pe site-ul Camerei, cele mai valoroase cadouri primite de Valeriu Zgonea în 2013 au fost un set format din două platouri de porţelan pictate manual de la preşedintele Republicii Kazahstan, Nursultan Nazarbaiev, un obiect decorativ din argint lucrat în tehnica filigranului de la vicepreşedintele Adunării Naţionale a Vietnamului, Nguyen Thi Kim Ngan, şi un obiect decorativ din argint lucrat manual, reprezentând o navă cu vele pe suport de formă ovală de culoare închisă, de la preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Malta, Angelo Farrugia.

Fiecare dintre aceste obiecte a fost estimat la 250 de euro.

Preşedintele Camerei a mai primit anul trecut un clopoţel din metal de culoare argintie, reproducere după un obiect din secolul al XV-lea, estimat la 100 de euro, de la preşedintele Adunării Naţionale a Bulgariei, Mihail Raikov Mikov, o reproducere din bronz a unei monede din anii 90-88 î.Hr., evaluată la 60 de euro, de la preşedintele Senatului Republicii Italiene, Pietro Grasso, un set cu două ceşti cu farfurioare din porţelan fin cu motive create de designerul A.W.N. Pugin, în valoare de 150 de euro, de la preşedintele Camerei Comunelor din Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, John Bercow.

Cel mai ieftin dar primit de Zgonea anul trecut a fost un obiect decorativ de formă rotundă cu imagini reprezentând şapte monumente istorice din Lituania de la ambasadorul acestei ţări în România, Vladimir Jarmolenko. Obiectul are o valoare de 30 de euro.

Valeriu Zgonea a primit anul trecut în total 27 de bunuri cu titlu gratuit cu prilejul unor acţiuni de protocol. Toate aceste cadouri au rămas în patrimonul Camerei Deputaţilor.

De asemenea, conform situaţiei Camerei, şi deputatul Ana Birchall a primit în 2013 un cadou de la preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Republica Malta, Angelo Farrugia, în valoare de 150 de euro. Cadoul – un obiect decorativ din argint, lucrat manual, reprezentând o navă cu vele pe suport de formă ovală de culoare închisă – a rămas în posesia deputatului.

Legea nr. 251/2004 stipulează că demnitarii trebuie să declare cadourile de peste 50 de euro primite în exerciţiul funcţiei. Cadourile cu o valoare maximă estimată de până în 200 euro pot fi păstrate de demnitar, iar cele evaluate peste această sumă pot rămâne în patrimoniul personal doar dacă demnitarul achită diferenţa între 200 euro şi valoarea cadoului respectiv.