Valeriu Zgonea, plasat sub control judiciar. Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor este cercetat pentru trafic de influenţă

Publicat: Miercuri, 15 Februarie 2017 11:26 // Actualizat: Miercuri, 15 Februarie 2017 17:26 // Sursa: romaniatv.net

Fostul președinte al Camerei Deputaților s-a prezentat miercuri la sediul DNA Ploiești, el fiind citat pentru audieri într-un dosar privind fapte de corupție. Valeriu Zgonea ar fi primit foloase necuvenite constând într-un sejur la Viena şi cheltuieli legate de o casă de vacanţă din Covasna.

UPDATE Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 15 februarie 2017, față de inculpatul ZGONEA VALERIU – ȘTEFAN, vicepreședinte, în perioada 2010-2012, și ulterior președinte al Camerei Deputaților din cadrul Parlamentului României în legislatura 2012-2016, pentru infracțiunea de trafic de influență.

Totodată, s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de numitul DOBRICĂ DUMITRU, consilier județean în cadrul Consiliului Județean Buzău în perioada iunie 2004-decembrie 2013 și administrator/acționar al unei societăți comerciale, pentru infracțiunea de cumpărare de influență.

Citeşte şi: Ionela Dobrică, deputat de Buzău, pentru care este cercetat Valeriu Zgonea: Numirea mea a fost făcută la propunerea PSD

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: 
În cursul lunii iulie 2012, inculpatul Zgonea Valeriu – Ștefan a fost numit în funcția de președinte al Camerei Deputaților din cadrul Parlamentului României. 
În acest context, începând cu luna iulie 2012, suspectul Dobrică Dumitru i-a promis inculpatului Zgonea Valeriu – Ștefan, iar acesta din urmă a acceptat foloase necuvenite în schimbul intervenției pe lângă funcționarii publici asupra cărora a lăsat să se creadă că are influență, în vederea numirii unei rude a lui Dobrică Dumitru într-o importantă funcție publică.
Ulterior, inculpatul Zgonea Valeriu – Ștefan a primit de la suspectul Dobrică Dumitru foloase necuvenite în sumă de aproximativ 52.000 de lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism (excursie de 4 zile la Viena în intervalul 16-19.05.2013) și cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în județul Covasna.
La data de 22.04.2013, ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu – Ștefan, persoana respectivă a fost numită în funcția de președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informațională, deși nu avea pregătire de specialitate în domeniu.
Ulterior, tot ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu -Ștefan, persoana respectivă și-a păstrat funcția la nivelul administrației publice centrale, fiind numită, la data de 23.01.2014, în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale.

1.Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Zgonea Valeriu Ștefan trebuie să respecte următoarele obligații: 
a)să se prezinte la sediul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Ploiești sau la sediile instanțelor de judecată, ori de câte ori este chemat; 
b)să informeze de îndată organele judiciare cu privire la schimbarea locuinței; 
c)să se prezinte la Direcția Generală de Poliție a mun. București - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat.
d)să nu părăsească țara, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului/judecătorului competent; 
e) să nu se apropie de celelalte persoane cercetate în cauză și de persoane menționate în ordonanță și să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale; 
f) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme. 

Inculpatului ZGONEA VALERIU – ȘTEFAN și suspectului DOBRICĂ DUMITRU li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309, respectiv 307 Cod de procedură penală.
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 


UPDATE: Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a părăsit, miercuri după-amiază, sediul DNA Ploieşti, după aproape trei ore de audieri, el spunând că este vorba despre o anchetă ”în stadiu incipient”, fără a da detalii despre motivele pentru care a fost citat în faţa procurorilor. Potrivit unor surse judiciare, Zgonea a fost audiat în calitate de suspect, pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă, fiind suspectat că a intervenit pentru numirea în funcţie a unui secretar de stat.

Valeriu Zgonea a petrecut, miercuri, aproximativ două ore şi jumătate în faţa procurorilor DNA Ploieşti, unde a fost citat ca suspect într-un dosar de corupţie.

La ieşirea din sediul parchetului anticorupţie, Zgonea le-a spus jurnaliştilor că este vorba despre o anchetă ”în stadiu incipient”, refuzând să dea detalii despre motivele pentru care a fost citat la DNA.

Surse judiciare au declarat că fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor a fost chemat la DNA Ploieşti în calitate de suspect pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă, fiind suspectat că a intervenit pentru numirea în funcţie a unui secretar de stat. 

Valeriu Zgonea, fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor a ajuns, miercuri, la DNA Ploieşti însoţit de avocat şi nu a făcut declaraţii.

Zgonea va fi audiat de procurorii DNA Ploieşti, urmând a se stabili calitatea acestuia în dosarul în care a fost citat.

Surse judiciare susţin că Valeriu Zgonea ar fi fost citat în calitate de suspect.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
dna Valeriu Zgonea Valeriu Zgonea DNA
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8026
RON
21 Feb
noapte 1 °
zi 12 °
Ultimele joburi adaugate
24 H