Valoarea acestor tichete creşte de patru ori de la 1 ianuarie 2024. Se acordă şi zi liberă pentru salvatorii de vieţi

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, anunţă, marţi seară, că, de la 1 ianuarie, valoarea tichetelor de care beneficiază donatorii de sânge va creşte de patru ori, de la 67 lei la 280.
Alina Costache
20 dec. 2023, 08:38
Valoarea acestor tichete creşte de patru ori de la 1 ianuarie 2024. Se acordă şi zi liberă pentru salvatorii de vieţi

Tichete mai valoaroase pentru donatorii de sânge vor fi 280 de lei de la 1 ianuarie 2024. ”Valoarea tichetelor pentru donatorii de sânge – 280 de le 1 ianuarie 2024. Este anunţul cu care am încheiat ultima ediţie a Fidelis de anul acesta. Concret, în bugetul pe 2024 va fi cuprinsă finanţare pentru ca valoare tichetelor de care beneficiază donatorii de sânge să crească de patru ori, de la 67 lei la 280”, anunţă, marţi seară, ministrul Finanţelor.

Vouchere cu valoare mai mare pentru români: se dau 7 bonuri de masă şi o zi liberă

Marcel Boloş afirmă că ”poate fi văzută ca formă de stimulare pentru cei care salvează vieţi”. ”Eu o văd ca formă de apreciere pentru că aleg să dăruiască viaţă celor aflaţi în nevoie. Bilanţul impresionant realizat de donatorii-investitori care s-au alăturat campaniei ”România are sânge de rocker, acum şi de investitor” în 2023 arată aşa: 15.000 vieţi salvate şi peste 522 milioane lei investiţi”, a mai transmis ministrul Finanţelor.

Potrivit acestuia, de fiecare dată, donatorii au primit cea mai bună dobândă şi cel mai mic prag de subscriere.

”În ceea ce priveşte dezvoltarea pieţei de capital, puţine proiecte pot să se mândrească cu impactul FIDELIS: 40% din activitatea pe piaţa primară derulată la Bursă au reprezentat-o emisiunile de titluri de stat ale Ministerului Finanţelor”, a mai transmis Boloş.

Beneficiile pe care le primesc donatorii de sânge pe lângă tichete de masă

Dacă v-ați hotărât să donați sânge, trebuie să știți că veți beneficia de anumite drepturi și avantaje. Înainte de a face acest gest, veți fi supus unor analize, pentru a evita riscul de a îmbolnăvi persoana sau persoanele care vor primi sângele dumneavoastră.

Beneficiile care sunt acordate donatorilor de sânge sunt menite să încurajeze acest gest, care poate salva viața altor oameni.

Legislația din România prevede ca orice persoană care vrea să doneze sânge să fie informată corect, în legătură cu ceea ce implică acest act caritabil. Astfel, donatorului de sânge i se va explica, cu exactitate, ce analize i se fac și ce scop au acestea.

12.500 de lei GRATIS de la stat. Banii vin în două tranşe şi nu sunt pentru toţi românii

În pus, donatorul are dreptul de a primi buletinul cu rezultatele analizelor. Dacă ați donat sânge, trebuie să știți că, în fiecare an, aveți dreptul de a efectua un examen radiologic pulmonar, un examen biologic extins si un examen cardiologic, fără să plătiți.

Vouchere pentru donatori de sânge. De asemenea, persoanele care donează sânge în mod regulat pot primi gratuit un tratament cu fier, în cazul în care se depistează că au deficit de fier, din cauza donărilor.

Iată care sunt și celelalte beneficii de care se pot bucura donatorii de sânge:

  • 7 tichete de masă
  • o zi liberă de la muncă, atunci când donați sânge
  • decontarea cheltuielilor de transport în comun, în ziua donării, între localitatea de domiciliu sau de reședință înscrisă în actul de identitate și localitatea unde își are sediul instituția la care se efectuează donarea de sânge
  • dacă persoana care donează sânge locuiește în zona în care se află și centrul de donare, aceasta are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pentru o lună.

Vouchere pentru donatori de sânge. Cum se face carnetul de donator

Cel mai important lucru de care trebuie să țineți cont, atunci când mergeți să donați sânge, este acela că gestul dumneavoastră poate salva chiar și trei vieți, la o singură donare.

Dacă vreți să faceți acest lucru în mod regulat, organismul dumneavoastră va avea parte de mai multe beneficii. Astfel, imunitatea va crește, iar rezistența organismului va deveni mult mai bună.

Riscul de face cancer, infarct sau accident vascular cerebral scade. De asemenea, se reduce nivelul de fier. În cazul în care aveți o cantitate prea mare în organism, colesterolul va crește și puteți să vă confruntați cu boli cardiovasculare.

Țineți cont de faptul că sângele nu poate fi cumpărat și nu poate fi produs, ceea ce înseamnă că se obține doar de la alte persoane, care acceptă să doneze.

Se schimbă banii! Când vor ține românii noile bancnote euro în mână și când va deveni Leul istorie

În mod normal, un adult sănătos are aproximativ 7 litri de sânge în corp, iar la o donare se vor recolta 450 de mililitri. Astfel, gestul de a dona sânge nu reprezintă niciun pericol pentru dumneavoastră.

Organismul va reface cantitatea de sânge donată  în aproximativ două ore.

Ca să puteți dona sânge, trebuie să îndepliniți următoarele condiții:

  • să aveți între 18 și 65 de ani
  • să aveți o greutate de cel puțin 50 de kilograme
  • să aveți tensiunea arterială cuprinsă între 100 mmHg și 180 mmHg
  • să aveți pulsul regulat, între 60 și 100 de bătăi pe minut
  • să nu fiți sub tratament medicamentos.

În momentul în care veți ajunge la centrul de donare, veți completa un chestionar, care cuprinde întrebări legate de sănătatea dumneavoastră și de stilul de viață.

Trebuie să aveți la dumneavoastră și cartea de identitate, pe baza căreia vi se va face carnetul de donator. De fiecare dată când veți reveni să donați sânge, va trebui să prezentați carnetul de donator și un act de identitate.

Cu ajutorul acestui carnet de donator, se poate ține evidența frecvenței de donare. În acest fel, nu puteți încălca perioada minimă dintre două donări, care este de cel puțin 8 săptămâni.

DailyBusiness
Românii riscă amenzi. Costurile asigurărilor locuințelor împotriva calamităților sunt acum publice!
Spynews
Prietenii fiicei lui Ioan Crișan ar fi fabricat și amplasat bomba care l-a ucis pe omul de afaceri din Arad. Noi informații în cazul morții milionarului
Bzi.ro
Unde vor pleca Monica Bîrlădeanu şi Valeriu Gheorghiţă în luna de miere: Actrița a divulgat ce vacanţă de lux au plănuit cei doi
Fanatik.ro
Patru zodii cu noroc ceresc până pe 15 noiembrie. Balanțele au șansa vieții
Capital.ro
Se renunță la schimbarea orei? Decizie la nivel european. Rămânem la ora de iarnă sau de vară?
Playtech.ro
Când se dă drumul la căldură în blocurile din Capitală. Oficialii au anunțat că...
DailyBusiness
Decizie oficială! Ce impozit vor plăti românii în 2025
Adevarul
„E de la țară”. Starleta TV Alina Ceușan, criticată dur pentru o fotografie controversată făcută la teatru
wowbiz.ro
Fiica afaceristului Ioan Crișan, ucis în atentatul cu bombă din Arad, printre suspecții principali
Spynews
„Mie dacă nu îmi deschidea proces, nu știa nimeni”. Pepe îi dă replica Ralucăi Pastramă cu privire la filmulețele indecente. Ibrahim neagă că i le-ar fi trimis artistului
Spynews
Ce afaceri are Nicolai Tand de la Asia Express. Care este proiectul de suflet al celebrului bucătar
Evz.ro
Se termină un mare chin pentru șoferi. Proiectul a fost aprobat
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cea mai frumoasă participantă la Power Slap
kanald.ro
BREAKING NEWS Atac terorist la Ankara. Mai mulți morți și răniți după explozii și focuri de armă la o fabrică de avioane și drone
Cancan.ro
Câte mii de euro ar fi plătit Laura Crișan pentru uciderea tatălui său! Așa ar fi prins-o poliția... Ce a spus iubitul ei, care a mers cu ea în vacanțe de lux
Playsport.ro
Bomba bombelor! Marica, încă o lovitură după scandalul monstru cu „prosopul”: e acuzat că a „marcat” la nevasta lui Tamaș, în timp ce el bea în hotel! Bătaie cu pumnii și picioarele în ușa camerei, Săpunaru a intervenit și a vrut să-l bată pe Marica
Capital.ro
Se schimbă harta României? Maghiarii nu ne vor permite: Va trebui să oprim
StirileBZI
Bursele școlare intră în cont după 20 noiembrie! Cine va primi până la 3.000 lei lunar
Prosport.ro
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
stirilekanald.ro
Adevărul despre asasinarea omului de afaceri Ioan Crișan! Breaking news
substantial.ro
Mesaj RO-Alert pentru locuitorii din Tulcea: Posibilitate de cădere a unor obiecte în apropierea graniței cu Ucraina
MediaFlux
Dosarele de pensii BLOCATE. Cine sunt pensionarii care riscă să rămână FĂRĂ BANI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Războiul din Ucraina mai absoarbe niște bani. Marii perdanți sunt studenții beneficiari de Erasmus+ și Orizont Europa