Se schimbă banii! Când vor ține românii noile bancnote euro în mână și când va deveni Leul istorie

Președinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a anunțat în urmă cu câteva zile schimbarea bancnotelor euro. Motivul care stă în spatele acestei decizii este ca banii să devină mai accesibili pentru toți locuitorii Uniunii Europene, până în anul 2024.

13 oct. 2023, 20:28
Se schimbă banii! Când vor ține românii noile bancnote euro în mână și când va deveni Leul istorie
Când vor ține românii noile bancnote euro în mână și când va deveni Leul istorie

Când vor ține românii noile bancnote euro în mână și când va deveni Leul istorie. Astfel, banii care sunt în circulație încă din 1 ianuarie 2002 vor suferi modificări, după mai bine de 20 de ani.

Citește și Se schimbă banii de circulație internațională. Cum vor arăta noile bancnote, unele vor fi scoase din uz

Când vor ține românii noile bancnote euro în mână și când va deveni Leul istorie

Președinta BCE, Christine Lagarde, a anunțat că se așteaptă ca noul aspect al bancnotelor să fie selectat până în anul 2024.

„Moneda noastră unică și identitatea noastră europeană comună sunt strâns legate (…)Vrem ca oamenii din Europa să se poată identifica cu designul bancnotelor euro”, a declarat președinta BCE, Christine Lagarde.

Autoritățile de supraveghere a monedei euro au vrut să țină cont de opiniile persoanelor fizice din zona monetară comună pentru a hotărî care va fi în cele din urmă noul aspect al bancnotelor euro. Iar în acest caz, reprezentanții BCE au realizat pe site-ul instituției un sondaj în cadrul căruia respondenții au fost întrebați care dintre cele șapte teme propuse ar fi cea mai adecvată.

Încă din decembrie 2021, BCE a inițiat procesul de reproiectare a bancnotelor care ar urma să fie încheiat anul viitor.

”Este datoria noastră să ne asigurăm că bancnotele euro continuă să fie un mijloc de plată inovator, sigur și eficient în viitor”, se arată pe site-ul BCE.

Pentru a îngreuna falsificarea bancnotelor, băncile centrale dezvoltă în mod regulat noi serii.

„Scopul declarat este de a preveni contrafacerea și de a reduce impactul bancnotelor asupra mediului”, a spus Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE.

Oficialii BCE anunță că noile bancnote vor avea o durată de viață mai lungă și vor fi mai ușor de utilizat de anumite categorii de persoane vulnerabile, cum ar fi cele cu deficiențe de vedere.

În prezent, temele actualelor bancnote euro sunt relativ sobre: ​​clădiri care nu există de fapt. Pentru viitoarele bancnote au fost propuse șapte teme precum:

  • Cultura europeană;
  • Valorile europene reflectate în natură;
  • Râuri: apa vieții în Europa;
  • Mâini împreunate: Împreună vom construi Europa;
  • Viitorul îți aparține;
  • Europa noastră, noi înșine;
  • Păsări: libere, rezistente, inspiratoare.

Când va renunța România la Leul românesc și va trece la euro

Încă din data de 1 ianuarie 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, românii se așteaptă să se schimbe banii. Însă, produsul intern brut s-a tot dezvoltat, dar problema inflației, deficitul comercial cronic și datoria publică mare pe care o avem ca țară împiedică momentul schimbării banilor.

România a îndeplinit toate criteriile doar în doi ani între 2015 și 2016, însă nici atunci nu a avut loc marea trecere la moneda euro. Analiștii economici spun că următorul termen în care România mai are șansa de a trece la euro este 2024 sau 2025.

„Probabil că în următorii ani, cel puțin până în 2024-2025, nu se întrevede o îndreptare a situației. Din acest punct de vedere, perspectivele pentru România nu sunt imediat de intrare în mecanismul de aderare la euro. Adevărul este că nici nu a fost o prioritate acest obiectiv. S-a mai vorbit despre el de câteva ori în ultimii ani, au fost niște termene care, tot timpul, au fost încălcate sau neluate în seamă, dar nu a existat o dorință fermă”, a afirmat Aurelian Dochia pentru Europa Liberă.

Citește și Se schimbă banii. De la 1 ianuarie 2025, salariile se plătesc în euro