Valul 3 al pandemiei ar putea fi mai rău decât valul 2. Directorul medical de la „Matei Balș” trage un semnal de alarmă: „E clar că virusul va trăi printre noi 20-30 de ani”

Directorul medical de la Institutul Matei Balș din Capitală, Cătălin Apostolescu, a lansat un semnal de alarmă legat de valul 3 al pandemiei de coronavirus. "Nu va ocoli România și teama noastră e că va fi mai rău", a subliniat el.

27 feb. 2021, 13:05
Valul 3 al pandemiei ar putea fi mai rău decât valul 2. Directorul medical de la „Matei Balș” trage un semnal de alarmă: „E clar că virusul va trăi printre noi 20-30 de ani”

Directorul medical de la Institutul Matei Balș din Capitală, Cătălin Apostolescu, a lansat un semnal de alarmă legat de valul 3 al pandemiei de COVID. „Nu va ocoli România și teama noastră e că va fi mai rău”, a subliniat el.

Cătălin Apostolescu a dezvăluit ce a însemnat pentru Institutul „Matei Balș” valul al doilea al pandemiei de coronavirus în România: „Acum este, într-adevăr o perioadă n-aș putea spune de liniște, cât de ușoară acalmie. Cele 2.000-3.000 de cazuri pe zi care apar ne permit să respirăm în momentul de față.

Am avut o perioadă care a început din septembrie și a continuat în octombrie, noiembrie, decembrie, când la propriu ne-am sufocat, când numărul pacienților era atât de mare, că nu mai știam unde să-i punem, când rulajul pacienților era atât de mare, încât a trebuit să facem rabat la procedurile de dezinfecție”, a mărturisit medicul Cătălin Apostolescu într-un interviu pentru Digi24.

„Ne e teamă că ar putea fi mai rău ca valul 2”

„Mă tem că ar putea fi mai rău”, mărturisește medicul. „Zece, hai, dacă suntem optimiști, 15 la sută din populație a trecut prin infecția COVID, deci asta ne arată că încă mai avem majoritatea populației care nu a trecut prin COVID. Nouă ne este teamă că al treilea val va fi mai rău decât al doilea, în sensul că vor fi mult mai mulți pacienți. (Reporter: Și mai gravi?) Nu știm deocamdată cum va evolua din punct de vedere clinic, dar vă întreb: între 1.000 de pacienți cu mortalitate 3 la sută și 3.000 de pacienți cu mortalitate 2 la sută, cum e mai bine?” – atrage atenția directorul medical de la „Matei Balș”.

„COVID ca rămâne printre noi 20-30 de ani”

Vor apărea noi mutații și vom avea de conviețuit mulți ani de acum încolo cu COVID, a mai spus directorul.

„Și pe lângă acele tulpini, vor mai apărea altele”, a adăugat el. „Ne putem uita în istorie, ne putem uita pe modele matematice. Este clar că acest virus va rămâne pentru o foarte lungă perioadă printre noi, 10 ani, 20 de ani, 30 de ani”, spune medicul.

BILANȚ COVID 27 februarie. 3432 cazuri noi de infectare și 997 de pacienți la ATI. Peste 50 de oameni au murit în ultimele ore

Ce ne va aduce valul trei al pandemiei. Dr Radu Ţincu, medic primar ATI: „Va fi oarecum diferit de precedentele. Vom asista, probabil, la o accelerare a transmiterii virusului în rândul tinerilor”