Valul 5 COVID vine în România după Sărbători. Avertismentul medicilor

Chiar dacă numărul infectărilor a scăzut semnificativ în ultimele săptămâni, autorităţile sunt îngrijorate şi avertizează că după sărbători România s-ar putea confrunta din nou cu un val de infectări. Asta în condiţiile în care România are printre cele mai mici rata de vaccinare la nivel european.

24 nov. 2021, 11:00
Valul 5 COVID vine în România după Sărbători. Avertismentul medicilor

Valul 5 COVID vine în România după Sărbători. Directorul DSP Iaşi, dr. Vasile Cepoi, spune însă că deşi numărul infectărilor a scăzut, românii nu trebuie să renunţe la respectarea regulilor de protecţie. Medicul Vasile Cepoi a dat un exemplu, cel din vară, când s-a renunţat la distanţarea fizică, la purtarea măştii, la evitarea aglomeraţiilor.

„Toate aceste lucruri atunci au condus la valul 4 al acestei pandemii. Probabil că, dacă nu vom respecta mai departe aceste reguli, vom avea parte şi de un val 5 imediat după Sărbători. Recomandarea noastră este ca regulile de protecţie să fie respectate în continuare pentru că acest virus este extrem de contagios şi dacă nu le vom respecta avem toate şansele să avem încă un vârf care să ne supună din nou la presiuni extraordinare”, a explicat Vasile Cepoi, citat de ziaruldeiasi.ro.

Citeşte şi: Valeriu Gheorghiţă, despre valul 5 în România: „Ne aşteptăm la o creştere a infectărilor din a două parte a lunii ianuarie”

Medicii infecţionişti consideră însă că valul 5 COVID nu va fi la fel de dramatic ca cel din toamna acestui an, acest lucru fiind motivat de faptul că a crescut procentul populaţiei vaccinate, dar şi cel al al populaţiei imunizate în urma infectării cu SARS COV 2.

“În perioada Sărbătorilor, în fiecare an, există acea dinamică a populaţiei. Voi fi multe deplasări, vor fi români care se vor întoarce acasă şi vor fi români care vor pleca în vacanţă, în străinătate sau în alte locuri aglomerate. Aceste deplasări înseamnă şi o circulaţie inevitabilă a virusului. Dacă vor fi însă respectate măsurile de prevenţie, de protecţie, acest val 5 poate fi mai uşor decât valul 4 al pandemiei. Dat fiind numărul persoanelor care s-au vaccinat în perioada valului 4, dar şi numărul mare al celor care s-au imunizat trecând prin boală, este posibil ca în valul 5 să avem pacienţi cu forme mai uşoare de COVID 19, este posibil să nu mai existe presiune pe secţiile de ATI şi, evident, să nu mai existe atât de multe decese, cum au fost în toamna aceasta”, a declarat dr. Carmen Dorobăţ, medic primar infecţionist.

Citeşte şi: Managerul unui mare spital COVID din România: „A scăzut numărul cazurilor cu forme medii spre severe”. Ce estimări are pentru perioada Sărbătorilor


loading...