Valul patru provocat de varianta Delta ar putea afecta sute de mii de tineri. Avertismentul epidemiologilor

Epidemiologii din Marea Britanie avertizează că tinerii ar putea fi cei mai afectat de valul patru provocat de varianta Delta. Reamintim că această nouă tulpină a coronavirusului devine predominantă de la o zi la altă în toată lumea.

13 iul. 2021, 23:31
Valul patru provocat de varianta Delta ar putea afecta sute de mii de tineri. Avertismentul epidemiologilor

Valul patru provocat de varianta Delta ar putea afecta sute de mii de tineri, avertizează epidemiologii. Semnalul de alarmă vine din Marea Britanie, ţară puternic afectată de tulpina Delta.

Valul patru provocat de varianta Delta ar putea afecta sute de mii de tineri

Oamenii de ştiinţă de la Imperial College spun că noul val al pandemiei provocat de tulpina Delta ar putea afecta în special tinerii. Cercetătorii avertizează că, odată cu eliminarea restricțiilor, la începutul săptămânii viitoare, varianta Delta se va răspândi și mai mult în Marea Britanie, în special în rândul celor nevaccinați, adică al tinerilor. Numărul infectărilor ar putea urca la cel puțin 1 milion și maximum 2 milioane. Potrivit studiilor făcute până în prezent, pacienții mai tineri nevaccinați au un risc ridicat de a manifesta simptome de COVID lung.

Cercetări recente dintr-un studiu care a cuprins mai multe instituții din Marea Britanie privind convalescența au arătat că „long COVID” a fost semnificativ mai frecvent la vârsta mijlocie (17%) decât la persoanele mai tinere (7,8%). Dar „long COVID” este mult mai sever la unii decât la alții: aproximativ 1,2% dintre tinerii de 20 de ani și 4,8% dintre persoanele de vârstă mijlocie intervievate pentru studiu au declarat că boala lor este suficient de gravă pentru a avea un impact asupra rutinei zilnice.

„Vedem o reducere foarte clară a riscului de COVID lung la toate grupele de vârstă dacă s-au administrat ambele doze de vaccin”, susține Claire Steves, epidemiolog și autor principal al studiului Convalescence la King’s College din Londra, scrie The Guardian, citat de EVZ.

Citeşte şi Trei români infectaţi cu varianta Delta de coronavirus au murit. Numărul total de îmbolnăviţi a ajuns la 87

Ce este  sindromul post-COVID sau „long COVID”

Potrivit specialiştilor, sindromul de COVID lung cuprinde foarte multe simptome care pot rămâne timp de luni de zile în cazul celor testați pozitiv la coronavirus. Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College, a explicat că, potrivit studiilor din mai multe țări, un număr important de persoane care au COVID-19, indiferent dacă știu că sunt infectate sau nu, sunt expuse riscului de a dezvolta boli pe termen lung.

„Din fiecare versiune de COVID pe care am văzut-o, avem o regulă generală potrivit căreia orice caz de COVID, indiferent dacă este asimptomatic, ușor, sever sau internat: are un risc de 10 până la 20% de a dezvolta COVID lung. Și nu am văzut nicio excepție de la asta”, a declarat Altmann.

Printre cele mai frecvente și importante simptome sunt oboseala extremă, care face aproape imposibilă orice activitate, dificultățile de respirație, durerile în piept, insomniile și dificultățile de somn, ca și problemele cu memoria, concentrarea, ultimele două fiind parte a așa-numitei „ceață cerebrală”.

Afecțiunile neurologice au fost „prezise” și de specialiștii și medicii români. Tot mai multe studii confirmă, din ce în ce mai mult, din păcate, gravele sechele pe care trebuie să le înfrunte cei care s-au îmbolnăvit de COVID-19. Efectele infecției virale sunt periculoase și lente și lezează, în special, sistemul nervos central.

Concluzia la care au ajuns cercetătorii este că impactul COVID-19 asupra organismului uman ar putea să dureze mult mai mulți ani față de cum se știa până acum.

Citeşte şi Vacantele românilor, în pericol după explozia cazurilor de coronavirus din Grecia. Numărul îmbolnăvirilor, de patru ori mai mare decât în urmă cu două săptămâni


loading...
Partenerii noștri