Vama Nădlac 2 ar putea fi destinată doar transportului de marfă. Anunţul făcut de Marcel Vela

Marcel Vela, ministrul de Interne, a declarat joi că urmează să discute cu omologul său de la Budapesta despre posibilitatea ca punctul de trecere a frontierei Nădlac 2 să fie rezervat strict pentru transportul de marfă.

RomaniaTV.net
02 apr. 2020, 15:56
Vama Nădlac 2 ar putea fi destinată doar transportului de marfă. Anunţul făcut de Marcel Vela

„Pentru varianta Nădlac 2 (…) o să am o convorbire cu ministrul de interne din Ungaria, astfel încât să separăm traficul de marfă de pe culoarul verde şi autoturismele să le reorientăm spre alte puncte de trecere a frontierei, fie Nădlac 1 sau ceea ce optează partea maghiară, în sensul în care vom elibera din punctul de trecere Nădlac 2 rezervat strict pentru marfă”, a spus ministrul de Interne, în cadrul şedinţei de Guvern, conform Agerpres.

Marcel Vela a susţinut că „ar fi binevenită” o ordonanţă militară prin care şoferii străini să nu mai fie obligaţi să completeze chestionare. Astfel, ar putea fi stabilit, în schimb, un interval maxim în care să fie tranzitat teritoriului României de către camioanele care trec spre Bulgaria şi Turcia.

„Aşadar, nu mai completează chestionarul, semnează doar declaraţia că în 48 de ore părăsesc România, cu amendamentul că se opresc doar în staţiile de benzină şi parcările impuse prin acel coridor verde de către Ministerul Transporturilor”, a mai spus Vela.

Premierul Ludovic Orban a afirmat că declaraţia trebuie simplificată şi pentru şoferii români.

„Trebuie scoase anumite lucruri din declaraţie, de exemplu obligaţia de a se duce pe cel mai scurt drum la locul de izolare, pentru că întâi şoferul se duce să descarce marfa, dacă vine cu marfa. Or, chestiunea asta trebuie clarificată, dar le discutăm în detaliu”, a menţionat Orban.

De asemenea, şeful Guvernului a menţionat că este important să fie oferite clarificări cu privire la prevederile articolului 4 din Ordonanţa militară referitoare la şoferii de pe mijloacele de transport de peste 2,4 tone.

„Sunt mulţi şoferi care, nepunându-se la dispoziţie spaţii de carantină de către companii – sunt obligaţi să se ducă acasă şi care, din cauza anumitor neclarităţi legate de intrarea în izolare a tuturor membrilor familiei şi a altor neînţelegeri datorate unei transmiteri incorecte a informaţiilor -, nu mai vor să plece în cursă. Riscăm să afectăm transportul de marfă. (…) Foarte multă lume a înţeles că este vorba despre 14 zile. Trebuie să facem nişte precizări pe care le vom discuta. Precizările sunt necesare. Managerii de companii au avut capacitatea de a înţelege, dar s-a difuzat o interpretare a textului care a creat o stare de rezistenţă şi de teamă din partea şoferilor de a mai pleca în cursă”, a susţinut Orban.

În replică, Marcel Vela a spus că va oferi precizări suplimentare şi a reamintit că intervalul în care şoferii trebuie să stea în izolare, pentru a-şi proteja familiile, este „perioada dintre curse”.

BILANŢ CORONAVIRUS ROMÂNIA. 2738 persoane infectate cu COVID-19 până la 2 aprilie. Circa jumătate din cazuri, la Bucureşti şi Suceava