„Vămile pâinii”. Românii se întorc şi după 20 de ani în ţară: „Ne-am pierdut sănătatea muncind printre străini”

Vasile Tudorache, un vrâncean înzestrat cu talent literar, autor al volumului de versuri „Vămile pâinii”, a stat în Italia aproape 19 ani, iar soția lui, Otilia, 10 ani. Timp în care au muncit pentru o viață mai bună, departe de cei dragi, asemeni multor români nevoiți să ia drumul străinătății.

27 iun. 2023, 21:55

Vasile și Otilia Tudorache sunt doi dintre românii care în 2018 s-au întors la Păulești, în județul Vrancea, după foarte mulți ani petrecuți la muncă, în Italia. Povestea reîntoarcerii lor a fost relatată recent de TRINITAS TV, în cadrul emisiunii Timpul reîntoarcerii și emoționează prin sinceritatea cu care cei doi soți povestesc ce-au simțit și trăit în anii petrecuți în străinătate, de unde s-au întors cu grave probleme de sănătate.

 

Vasile a plecat în anul 2000 spre Italia, „Țara făgăduinței”, cum el însuși a numit-o. Acasă și-a lăsat soția, care avea să-l urmeze câțiva ani mai târziu, și pe cele două fetițe ale lor. A lucrat la gater și la pădure, cu drujba, până când a avut un grav accident la locul de muncă în urma căruia a stat două zile în comă, a rămas cu sechele și a trebuit să se pensioneze. Otilia, în schimb, a fost operată la coloana vertebrală din cauza greutăților pe care le-a ridicat la depozitul unde lucra: „În Italia am câștigat un trai mai bun, pentru noi, pentru fete, dar am pierdut mult și în primul rând sănătatea”, a spus Otilia.

„Ridicam foarte mult, ridicam cutii de 30 de kg de una singură. Era o muncă bine plătită, dar era foarte, foarte greu. De multe ori ajungeam seara acasă și nici să mănânc nu mai puteam de oboseală. Eram într-un stres continuu.”

În 2018, după ani de zile de muncă grea și de trăit în casele altora, Familia Tudorache a luat decizia de a se întoarce definitiv pe meleagurile natale, la Păulești, unde și-au găsit în sfârșit liniștea sufletească.

Și-au terminat casa, și-au pus la punct gospodăria și au început o viață nouă. O viață nouă cu o pasiune veche, pentru că Vasile nu a lăsat nicicum drujba din mână. În prezent, lucrează ca meșter popular și din mâna lui ies adevărate obiecte de artă, sculptate în lemn, cu drujba.

Pasiunea pentru prelucrarea lemnului a avut-o de mic copil, moștenită de la tatăl său și între timp a devenit o vocație.

A meritat efortul de a munci din greu în Italia? „S-a meritat pentru că nu aveam bani – a spus Vasile – s-a meritat, dar am plătit cu vârf și îndesat. Am plătit un preț mare, prea mare.”

Vasile și Otilia Tudorache sunt doi români care în 2018 s-au întors la Păulești, în județul Vrancea, după foarte mulți ani petrecuți la muncă, în Italia.

Preşedinta Asociaţiei Femeilor Românce din Italia: „Românii nu conştientizează că sunt cetăţeni europeni şi au aceleaşi drepturi. Dacă intră românii în grevă, s-ar opri Italia”

Silvia Dumitrache a mai declarat că românii plecaţi la muncă peste hotare, în ţări membre ala UE, nu îşi cunosc bine drepturile şi astfel pot pica mai uşor pradă abuzurilor, dar dacă s-ar organiza ar putea fi cu adevărat o forţă pe piaţa muncii din Italia şi nu numai.

„Mulţi români nu conştientizează că sunt cetăţeni europeni şi beneficiază de aceleaşi drepturi ca cetăţenii ţării respective, în care muncesc. Dacă lucrătorii români ar intra în grevă, s-ar opri Italia, dar nu se pot organiza, unii lucrează la domiciliu, alţii lucrează pe camioane, deci e mai greu şi nici nu avem cultura asta să ne organizăm. Statul român şi cel italian profită de toate astea, încasează taxe, raporteaza şomaj scăzut. Italia este cu România şi Bulgaria la coada Europei, pentru că respectul faţă de lege e sărăcuţ. În Italia multe legi nu se respectă, ca în România. Ambasadele încearcă să suplinească nemunca celor din România prin informări periodice ale cetăţenilor, sunt consulate itinerante care se întâlnesc cu românii. Este necesar şi obligatoriu ca statul român să-şi pregătească cetăţenii să ştie ce drepturi au şi să-i ajute să aibă o stimă de sine”, a spus Dumitrache, pentru PrimaNews.

Ea a explicat că muncitorii migranţi din Italia nu se pot organiza în sindicate, pentru că este interzis de lege, iar tot ce le rămâne de făcut este să se afilieze la sindicatele Italiene, care nu le servesc interesele. Dar sunt şi ceva veşti bune.

„Statul român şi cel italian s-au pus de acord în privinţa pensiilor, cine vrea să rămână, poate cumula pensia din România cu cea din Italia. Dar sunt oameni care au lucrat 34 de ani în România şi nu-şi găsesc actele care s-o dovedească pentru că în România, când te duci la un funcţionar, parcă te-ai dus la cineva acasă şi l-ai deranjat în timpul odihnei”, a subliniat Silvia Dumitrache.

Citeşte şi: Prin ce a trecut un student care căuta chirie în Cluj. Ce i-a propus o clujeancă în vârstă de 87 de ani, care nu avea nicio rudă: „Vrea să merg cu ea la notar”

Probleme pentru muncitorii români sunt şi în Marea Britanie, mai ales după Brexit. „S-au înăsprit regulile după Brexit, ceea ce duce la vulnerabilizarea cetăţenilor europeni, pentru că neavând drept egal de muncă se ajunge ca anumite grupuri şi persoane să exploateze aceste vulnerabilităţi”, a arătat Virgil Biţu, activist pentru drepturile omului din Marea Britanie.

El a spus că majoritatea romilor din Marea Britanie sunt integraţi în sistem, plătesc taxe, dar sunt vizibili doar cei care dorm pe străzi.

„Noi am fost obişnuiţi de-a lungul istoriei să ni se spună ce suntem şi ce şi cum să facem şi asta a dus la o ruptură între comunităţile de romi şi guvernare. Nu avem nicio aşteptare din partea autorităţilor oriunde ne-am afla, pentru că nu am fost obişnuiţi. Aceşti oameni când pleacă din ţară pleacă pentru a găsi ceva mai bun”, a mai spus Biţu.

Citeşte şi: Glovo ar putea să livreze și haine pe piața din România! Ce planuri mai are compania: „Ne interesează, de asemenea, accelerarea verticalei de supermarket”