Vânzările de locuinţe vor scădea drastic din cauza crizei generate de coronavirus. „Va bloca desigur piaţa”

Tranzacţiile cu locuinţe vor scădea drastic în următoarea perioada din cauza dificultăţilor de a face vizionări, precum şi din cauza restrângerii activităţii în numeroase domenii. Adrian Sârbu, directorul SVN Romania, cea mai mare companie de consultanță pe sectorul rezidențial, avertizează că piaţa imobiliară se va bloca într-un "scenariu care va presupune carantina totală".

RomaniaTV.net
23 mart. 2020, 08:35
Vânzările de locuinţe vor scădea drastic din cauza crizei generate de coronavirus. „Va bloca desigur piaţa”

Primele efecte ale epidemiei coronavirus asupra pieței de locuințe se simt în scăderea vizionărilor, conform Profit.ro. În ultima săptămână, SVN a înregistrat o scădere de până la 50% a vizionărilor prin comparaţie cu săptămâna anterioară. 

Specialiştii în domeniul imobiliar susţin că numărul tranzacţiilro s-a redus. 

„Se fac tranzacții în continuare, noi înregistrăm tranzacții în toate proiectele noastre. În acest moment, perioada poate fi comparată cu cea de dinaintea Sărbătorilor, când nu se înregistrează un număr semnificativ de tranzacții însă există activitate, în special din partea cumpărătorilor aflați în faze avansate ale procesului de achiziție și care doresc să închidă tranzacțiile aflate în lucru cât mai rapid“, a explicat Andrei Sârbu, conform sursei citate.

Analiştii estimează că perioada următoare va fi una foarte dificilă. Piața rezidențială se afla într-un moment bun. Tranzacțiile încheiate cu locuințe în primele două luni din 2020 în București și Ilfov, cea mai mare piață rezidențială din România, au fost mai mari cu 16,63%, față de perioada similară a anului trecut, arată statisticile oficiale.

De asemenea, în Cluj, a doua piaţă rezidenţială regională majoră, s-a înregistrat o creştere de 80% în același interval.

„Un scenariu care va presupune carantina totală, izolarea la domiciliu, va bloca desigur piața, însă aceasta va fi doar unul dintr-o multitudine de efecte negative. Noi, echipa SVN, am trecut printr-o criză în perioada imediat de după 2008, când am resuscitat numeroase distressed assets, proiecte rezidențiale (și nu numai) aflate în dificultate, nume cunoscute la nivel de piață. Sperăm ca în perioada imediat următoare să nu asistăm la un scenariu de acest tip, extrem de negativ“, transmite CEO-ul companiei, care anul trecut a intermediat vânzarea a 2.300 de locuințe noi.

Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. 

„Mulţi oameni vor muri dacă nu vor rămâne în case”. Avertismentul primarului Londrei şi reacţia sa furioasă la adresa Guvernului


loading...