Vara începe cu ploi. PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Meteorologii spun că ploile nu se opresc prea curând, iar temperaturile nu prea ne amintesc de venirea verii.

RomaniaTV.net
02 iun. 2013, 14:12
Vara începe cu ploi. PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Vremea nu dă semne văratice nici luni. Ploile se extind şi cuceresc mai toată ţara peste zi, iar temperaturile sunt de-a dreptul modeste. Aşa că prima zi din săptămână e înnorată, ploioasă şi cam rece. Dar vremea nu pare să treacă la sentimente mai bune nici în zile următoare. Marţi tot ploile ţin agenda zilei şi, chiar dacă se mai arată timid şi soarele, maximele abia ating 26 de grade.

Norii nu se dau bătuţi nici miercuri, aşa că tot cu ploi vom avea de-a face mai ales prin vest, centru şi nord, ca şi în pe la munte. Atenţie însă, nu vorbim doar de ploi, ci şi de descărcări electrice, de grindină şi de vânt puternic. Ceea ce ne va face să simţim că este încă şi mai răcoare decât este în realitate. În partea a doua a acestei săptămâni, nu prea apucăm să ne uscăm umbrelele. Din nou ploi, cu fulgere, tunete şi rafale de vânt, în special după masă.

Dar măcar putem spera la o uşoară încălzire, cu câteva grade la nivelul întregii ţări, până la valori de aproximativ 28 de grade. Meteorologii ne sfătuiesc însă să ne bucurăm de aceste zile ploioase şi răcoroase, pentru că experţii americani, dar şi englezii, au anunţat pentru vara aceasta secetă şi temperaturi de foc ce ne vor face să regretăm aceste escapade ale ploilor de vară pe la noi prin ţară.

VARA ÎNCEPE CU PLOI

Precipitaţiile continuă şi luni, iar temperaturile abia dacă ating 25 de grade. Vremea va fi rece şi zilele următoare, iar ploile nu se retrag. Abia spre finalul săptămânii se mai încălzeşte, dar nu scăpăm de ploi.

ZIUA 1

Prima zi a saptamanii vine cu vreme răcoroasă şi în general instabilă. Cerul va fi acoperit de nori în majoritatea regiunilor şi, pe arii relativ extinse, vor fi ploi de vara cu tunete si fulgere. Excepţie va face partea de sud-vest a ţării, unde se mai vede din cand in cand si soarele, iar ploile sunt ceva mai putine, in special pe la deal. Izolat vor fi condiţii de grindină, iar cantităţile de apă pot depăşi punctiform 15…20 l/mp, mai ales la munte. Vântul este mai sprinten prin sud-vest şi la munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 17…18 grade în nord-vestul şi centrul ţării, precum şi în zonele deluroase din restul teritoriului şi 24…25 de grade în regiunile sudice.

BUCUREŞTI

Bucurestenii vor avea parte luni de o vreme racoroasa – termometrele strang in orele nu mai mult de 23 de grade, in timp ce norii acopera din cand in cand cerul si lasa ploi slabe, asa ca nu este cazul sa va lasati umbrela acasa.

Presiunea atmosferică este mică, la 747 mm Hg, dar nu prezintă variaţii semnificative.

ZIUA 2 si 3

Cerul este innorat si ploua in nordul şi centrul ţării, dar şi în zona de munte. În celelate zone din cand in cand soarele castiga lupta cu norii dar si aici local  vor fi ploi de scurta durata, in general slabe cantitativ, cu tunete si fulgere. Vântul se agita prin sudul si sud-estul ţării, iar maximele termice pleaca de la numai 15…16 grade în Crişana şi Maramureş şi ajung la 26 de grade în Muntenia.

Soarele imparte cerul cu norii şi vor fi condiţii de ploaie de scurtă durată, mai ales după-amiaza. Vântul isi face putin simtita prezenta, iar temperatura urca peste zi spre 25…26 de grade.

Vremea ramane în general instabilă in tara nostra si pe parcursul zilei de miercuri. Norii stau ingramaditi si ploua in regiunile vestice, centrale şi nordice, precum şi la munte. În rest soarele imparte cerul cu norii, iar ploile isi fac aparitia local, îndeosebi după-amiaza şi noaptea. Vor fi mai ales ploi, însoţite de descărcări electrice. Izolat vor fi conditii de grindina. Vântul isi face simtita prezenta in timpul ploilor , iar temperaturile maxime, în creştere uşoară faţă de zilele precedente, se vor încadra între 18 …19 grade în Dealurile de Vest şi estul Transilvaniei si 27 de grade în Muntenia.

In capitala se arata soarele, dar acesta este umbrit din cand in cand de nori si vor fi posibile ploi de vara, mai ales spre seară şi noaptea. Vantul nu are excese, iar amiaza aduce in termometre temperaturi agreabile – 25…27 de grade

TENDINTA

Ploile de vara cu tunete, fulgere si intensificari ale vantului ramn de interes pentru zona tarii noastre. Acestea se vor semnala în majoritatea regiunilor, in special dupa-amiaza, in timp ce valorile termice se vor situa în jurul celor caracteristice perioadei, cu tendinţa de creştere spre sfârşitul intervalului. Temperaturile maxime se vor încadra între 20 şi 28 de grade

MUNTE

Nici urmă de vară pe crestele montane. Vremea este şi aici înnorată, iar ploile nu lipsesc. Dimpotrivă, ocupă zone mari mai ales după masa, când fulgerele, tunete şi rafalele de vânt vor da tonul în majoritatea masivelor montane. În plus, cade grindină, aşa că vremea îşi arată faţa nu tocmai plăcută în staţiunile montane. Precipitaţiile nu sunt puţine şi nici slabe. Vorbim de cantităţi de apă pe metru pătrat şi de 15-20 de litri. Cât despre vânt, este prezent şi el, aşa că temperaturile – în general normale – de 10-12 grade la Sinaia şi Semenic, 14-15 la Stâna de Vale şi Predeal nu vor fi de nici un folos celor care sperau la o zi plăcută la munte.

MARE

Meteorologii ne asigură că temperaturile de 21-23 de grade Celsius anunţate pentru azi pe litoral sunt normale. Pentru cei care sperau însă să prindă câteva ore frumoase pe plajă nu sunt nici pe departe motiv de bucurie. În plus, apa mării ţine şi ea isonul vremii, aşa că nu va aduna mai mult de 14-16 grade la ţărm. Mai mult, nu numai că e răcoare, dar mai şi plouă, în rafale, trecător, iar fulgerele şi tunetele vor întregi tabloul meteo deloc plăcut pentru un sejur în extrasezon.

REGIUNI

In Transilvania este innorat si ploua in toata regiunii. Vorbim despre ploi cu tunete si fulgere, dar si despre intensificari usoare ale vantului. Temperaturile sunt medeste pentru data din calendar: 17 grade in depresiuni si 20…21 de grade in jumatatea estica a zonei.

Peste nord-vestul tarii norii stau gramada si lasa ploi cu descarcari electrice. Se pot cumula cantitati de apa ceva mai insemnate, in special inspre zona de munte. Temperaturile nu trec pe parcursul intregii zile de 18…20 de grade, destul de scazute fata de ceea ce ar trebui sa inregistram la acesta data.

Norii si ploile nu lipsesc nici din partea de vest a tarii, unde totusi se mai vede si soarele ceea ce face ca temperaturile sa ajunga la 20 ….21 de grade, mai scazute cu pana la 4…5 grade decat normalul perioadei.

In Oltenia norii impart cerul cu soarele si doar pe alocuri vor fi ploi de scurta durata, in special pe la deal, iar vantul are unele rabufniri nervoase. Temperaturile se opresc in orele amiezii la 22 …24 de grade,posibil usor mai ridicate in extremitatea sudica a regiunii.

Pe cerul Munteniei vor fi deopotriva nori si soare, si pe ici pe colo mai ploua, in special dupa-amiaza, iar ploile vor fi insotite de enomene electrice. Sunt asteptate maxime de 21…22 de grade in zona deluroasa si 24…25 de grade mai spre campie.

Ploile de vara cu tunete si fulgere se arata si prin sud-estul tarii, insa aici vor fi si intervale cu soare. Maximele zilei pornesc de la 23 de grade in Buzau si Constanta si se opresc la 25 de grade in Tulcea.

De o vreme in general instabila vor avea pate si locuitorii Moldovei unde vor fi nori ce lasa ploi de vara cu descarcari electrice, mai ales prin nordul regiunii si pe la deal si munte, in timp ce temperaturile nu reusesc sa creasca cat ar trebui , date fiind putinele intervale cu soare, de pe parcursul acestei zile- vor fi numai 18 grade in Bucovina 21 de grade in Bacau si 22….23 de grade in Iasi, respectiv Focsani.