Prognoza verii 2013. Vară tropicală în ESTUL Europei

Specialiştii amerciani de la AccuWeather au dat publicităţii prognoza verii 2013. Se prefigurează o vară nu numai fierbinte, dar şi uscată. De altfel, specialiştii americani consider că ţările balcanice, Grecia şi Polonia ar trebui să îşi pună probleme legate de secetă vara aceasta, deşi pe parcursul primăverii abia încheiate ploile au fost chiar mai multe decât normal

RomaniaTV.net
01 iun. 2013, 17:49
Prognoza verii 2013. Vară tropicală în ESTUL Europei

Conform prognozei emise de americani, vara aceasta masa de aer cald, cu accente tropicale, va fi centrată deasupra estului Ucrainei şi vestului Rusiei Europene. În aceste condiţii, aerul va pătrunde şi deasupra Europei de Est şi de Sud-Est unde va persista pe toată durata sezonului cald. Mai mult, transportul de aer cald se va tot intensifica în a doua parte a verii. În plus la noi sunt aşteptate temperaturi mai mari decât normal şi cu 4-5 grade faţă de media lunară, asta în condiţiile în care luna iulie a anului trecut a fost cea mai fierbinte din ultimii 25 de ani.

La polul opus se situează zona Arhipelagului Britanic, unde există semnale foarte clare că vara ce a început va fi anormal de rece. Şi anomaliile nu se încheie aici: ploile vor fi şi ele excesiv de multe şi de puternice. Tot anormal de rece se aşteaptă să fie şi în ţările din Europa de Nord-Vest şi doar în partea centrală şi central-vestică a Europei regimul termic se va situa în limite normale.

Prognoza emisă de americani anunţă o vară excesiv de caldă în Balcani. Masa de aer cald se combină şi cu o lipsă acută a precipitaţiilor. În Arhipelagul Britanic vara se anunţă anormal de rece şi cu ploi multe.