Vârful Omu, acoperit de nămeți în toiul verii. Temperaturile scad în toată țara. Anunțul ANM: Când își reintră vara în drepturi

Temperaturile au scăzut în toată țara, iar, astăzi, a nins ca în povești pe vârful Omu. Când își reintră vara în drepturi.

28 iun. 2023, 21:29
Vârful Omu, acoperit de nămeți în toiul verii. Temperaturile scad în toată țara. Anunțul ANM: Când își reintră vara în drepturi
Ninge la vârful Omu în toiul verii

Ninge la munte! Orașul Zalău și alte câteva localități din apropiere au fost lovite de ploi torențiale și grindină. La vârful Omu a nins puternic azi, pe fondul temperaturilor scăzute.

Florina Georgescu, director ANM, a anunțat, în direct la România Tv, cum va fi vremea în următoarele zile.

„Țara noastră a fost traversată, ieri și astăzi, de un front atmosferic rece, care a adus o masă de aer mult mai proaspăt deasupra țării noastre. Am scăpat pentru o durată foarte scurtă de temperaturile caniculare, pentru că de mâine, odată cu încetarea precipitațiilor și un cer mai degajat, temperaturile vor începe, din nou, să crească. O creștere pe care o vom resimți la început pe partea de Sud și de Vest a teritoriului. Mâine așteptăm 27-29 de grade, iar de poimâine creșterea se va simți cam peste tot și în regiunile sudice, spre sfârșitul săptămânii, așteptăm și valori peste 34 de grade. Răcirea a fost impresionantă în zonele înalte, acolo unde, pe durată foarte scurtă, precipitațiile s-au transformat în lapoviță și ninsoare”, a declarat Florina Georgescu în exclusivitate la România TV.

Citește și: Vreme la extreme! Elena Mateescu anunţă furtuni violente şi disconfort termic. Vortexul polar are încă efecte peste Terra

Citește și: Prognoza meteo 29 iunie. Ciclonul face ravagii până în weekend. Când vom scăpa de ploi și de vremea rea

Ploile se vor extinde în jumătatea sud-estică a țării, dar averse sunt așteptate și în alte regiuni.

„În prezent avem, într-adevăr, pe jumătatea de sud a țării, un cer mai mult noros și ploi care, prin acumulare, se pot duce către cantități de apă de 15-25 de litri pe metru pătrat, după cum se explică și în informarea meteorologică în vigoare până în această seară. 

Însă, pe partea de nord-vest, am avut fenomene specifice manifestării instabilității și mai avem în prezent prin partea de centru, de nord-est și izolat prin partea de vest aceleași fenomene. Când spun manifestări de instabilitate atmosferică mă refer la averse care sunt și torențiale, astfel încât aici vom vorbi despre acele cantități de peste 15…25 de litri în perioade scurte de timp, bineînțeles însoțite și de intensificări ale vântului și descărcări electrice și grindină. 

Dacă vorbim de ceea ce se întâmplă din punctul de vedere al ploilor, încă de pe parcursul acestei nopți, acestea se restrâng treptat către partea de sud est a țării și scad în intensitate iar în zilele următoare își vor face apariția mai mult în zona montană și submontană, dar pe arii ceva mai restrânse, prin centru și pe partea de nord a țării. De asemenea, cu totul izolat și în rest.

Sâmbătă noaptea însă, un nou episod cu manifestări de instabilitate atmosferică își va face apariția începând din regiunile vestice iar duminică acestea vor cuprinde o bună parte din țară conform estimărilor pe care le avem în prezent”, a declarat Diana Giurgiu, meteorolog de serviciu ANM, potrivit antena3.ro.