Varianta Omicron a dus la un val de spitalizări printre copiii mai mici de 5 ani

Deşi până acum noul coronavirus nu a afectat decât în foarte mică proporţie copiii, se pare că noua variantă Omicron, apărută în Africa de Sud, este foarte contagioasă chiar şi în rândul celor mici şi duce chiar la forme severe.

04 dec. 2021, 11:47
Varianta Omicron a dus la un val de spitalizări printre copiii mai mici de 5 ani

Varianta Omicron „foarte transmisibilă” a coronavirusului care se răspândește în Africa de Sud duce la un număr disproporționat de mare de spitalizări cu COVID-19 a unor copii cu vârsta de sub 5 ani, a declarat vineri un consilier medical de top al guvernului sud-african.

Această evoluție îngrijorătoare ridică posibilitatea apariției unui nou ciclu al evoluției pandemiei de COVID-19 la nivel global, dat fiind faptul că varianta Omicron a fost depistată deja în peste 20 de țări, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, citată de AlephNews.

Oamenii de știință din Africa de Sud au mai spus că noua variantă se răspândește mult mai rapid decât orice altă tulpină a coronavirusului.

Într-o conferință de presă, consilierul guvernamental Waasila Jassat, a vorbit despre zona cea mai afectată a provinciei Gauteng (care include orașul Johannesburg).

„Este clar că în Gauteng, creșterea numărului de cazuri înregistrate săptămânal și a spitalizărilor este mai mare decât orice am văzut înainte. Am asistat la o creștere subită a spitalizărilor pentru toate categoriile de vârstă însă în special în rândul celor cu vârsta de sub 5 ani”, a spus aceasta.

Ea a adăugat: „Incidența în rândul [copiilor] de sub 5 ani este acum a doua cea mai ridicată, în spatele doar a celei a persoanelor de peste 60 de ani”.

Citeşte şi: Vacanţa de iarnă, devansată cu o săptămână din cauza Omicron: Elevii stau acasă din 18 decembrie

„Am văzut mereu că epidemia de COVID nu i-a afectat puternic pe copii în trecut, nu am avut multe spitalizări. În timpul valului 3 am asistat la mai multe internări a copiilor tineri cu vârsta de sub 5 ani și a adolescenților între 15 și 19 ani iar acum, la începutul acestui al patrulea val, vedem o creștere bruscă pentru toate categoriile de vârstă, dar mai ales pentru copiii sub 5 ani”, a explicat ea.

O altă specialistă, medicul epidemiolog Michelle Groome, a tras un semnal de alarmă în timpul conferinței de presă cu privire la creșterea vertiginoasă a numărului de cazuri.

„Dacă vă uitați la panta acestei creșteri puteți vedea că suntem într-o creștere fără precedent a numărului de noi cazuri într-o perioadă foarte scurtă de timp”, a declarat aceasta.

„Această variantă este într-adevăr foarte infecțioasă, inclusiv în rândul persoanelor care au fost deja vaccinate”, a subliniat și ministrul sud-african al sănătății, Joe Phaahla.

Comentariul lui Phaahla vine după ce cercetătorii sud-africani au publicat joi un studiu preliminar care afirmă că varianta Omicron crește de 3 ori riscul de reinfectare, comparativ cu variantele Beta și Delta. Rezultatele studiului nu au fost încă evaluate inter pares (peer reviewed).

Citeşte şi: Patru pasageri vaccinaţi anti-Covid au fost testaţi negativ la îmbarcarea din Africa de Sud şi pozitiv la sosirea în Olanda