Varianta sud-africană Omicron ar putea fi, de fapt, britanică. Un medic reputat s-a infectat la Londra, înainte de detectarea tulpinii la Cape Town

Un medic care a fost unul dintre primii oameni din lume care s-a infectat cu varianta Omicron spune că crede că a luat virusul când se afla la Londra, pentru o conferință medicală majoră la care au participat peste 1.200 de profesioniști din domeniul sănătății.

02 dec. 2021, 09:47
Varianta sud-africană Omicron ar putea fi, de fapt, britanică. Un medic reputat s-a infectat la Londra, înainte de detectarea tulpinii la Cape Town

Dezvăluirile făcute de medicul israelian Elad Maor ridică temeri că varianta Omicron, detectată săptămâna trecută în Africa de Sud, ar fi putut fi în Marea Britanie mult mai devreme decât se credea anterior și, de asemenea, alți medici ar fi putut fi expuși la ea.

Într-un interviu pentru The Guardian, Maor, cardiolog la Centrul Medical Sheba de lângă Tel Aviv, a povestit că s-a întors în Israel pe 23 noiembrie, după o întâlnire de trei zile la ExCeL London, un mare centru de convenții din Newham, în estul Londrei. El a început să aibă simptome în câteva zile și a fost testat pozitiv pe 27 noiembrie.

Se crede că timpul de la expunere până la debutul simptomelor (cunoscut sub numele de perioada de incubație) este de până la 14 zile, deși simptomele apar de obicei în cinci zile de la expunere.

Citeşte şi Cum a fost descoperită varianta Omicron şi cum a ajuns să zguduie lumea în doar o săptămână. Ce îi îngrijoarează pe experţi la noua tulpină

Bărbatul de 45 de ani, tată a trei copii și profesor asociat de cardiologie la Universitatea Tel Aviv, a sosit la Londra pe 19 noiembrie și a stat patru nopți la un hotel din Islington, nordul Londrei. Maor a prezentat până acum simptome ușoare de Covid-19, inclusiv febră, dureri musculare și dureri în gât.

Vorbind cu The Guardian din casa lui din Israel, unde s-a autoizolat, Maor a mai declarat că probabil a infectat cu virusul un coleg de 69 de ani, după ce s-a întors din Londra. De altfel, colegul a fost testat pozitiv cu varianta Omicron. Deși nu poate fi sigur cum sau când s-a infectat, Maor, care este vaccinat cu trei doze de Pfizer/BioNTech, este convins că a contactat virusului în Marea Britanie. „Am luat Omicron la Londra, cu siguranță”, a spus el.

Citeşte şi Speriată de Omicron, Marea Britanie reduce de la 6 la 3 luni timpii de aşteptare între doza 2 şi doza booster. Guvernul de la Londra vizează astfel să injecteze zilnic 500.000 de oameni