Variola maimuţei, depistată tot mai aproape de România. Cehia şi Slovenia au înregistrat marţi primele cazuri

Un prim caz de variola maimuţei a fost confirmat marţi în Slovenia şi, de asemenea, autorităţile de la Praga au transmis că, de asemenea, în Cehia a fost înregistrată o primă infectare.

24 mai 2022, 17:33
Variola maimuţei, depistată tot mai aproape de România. Cehia şi Slovenia au înregistrat marţi primele cazuri

Cazul de variola maimuţei confirmat în Slovenia este cel al unui bărbat care s-a întors din Insulele Canare (Spania), a relatat marţi canalul de ştiri sloven N1. Bărbatul a fost examinat la Spitalul Universitar din Ljubljana însă, conform relatării, nu a fost spitalizat deoarece prezenta o formă uşoară a bolii virale.

În ceea ce priveşte Republica Cehă, primul său caz de variola maimuţei a fost anunţat de directorul Societăţii cehe pentru combaterea bolilor infecţioase, Pavel Dlouhy. Boala a fost detectată la un bărbat internat la Spitalul militar universitar din Praga, a precizat el, fără să furnizeze alte detalii.

O astfel de depistare „era doar o chestiune de timp, ne aşteptam de mai multe zile„, a adăugat Pavel Dlouhy.

Citeşte şi Variola maimuţei a evoluat într-o tulpină hiper-mutantă. Experţii susţin că virusul a suferit peste 50 mutaţii şi se răspândeşte mai repde

În ultimele zile, prezenţa acestui virus rar, endemic în anumite regiuni ale Africii, a fost raportată în mai multe ţări europene, inclusiv în Marea Britanie şi Franţa, precum şi în Statele Unite.

Autorităţile medicale, inclusiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), estimează că riscul de propagare pe scară largă a acestei boli este redus.

Citeşte şi EXCLUSIV | Alexandru Rafila, avertisment despre infecţiile cu variola maimuţei. „România nu este pregătită. Nu există vaccinuri. Vaccinul variolic era produs în 1979”