Variola maimuţei: dacă observi ASTA, mergi urgent la medic. Cât de gravă este, de fapt, boala

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu crede că apariţia variolei maimuţelor în Europa şi America de Nord necesită vaccinări în masă ca măsură precum o bună igienă iar comportamentul sexual sigur va ajuta la controlul răspândirii acestuia. Ce spun medicii români despre noua molimă.

25 mai 2022, 15:06
Variola maimuţei: dacă observi ASTA, mergi urgent la medic. Cât de gravă este, de fapt, boala

Variola maimuţei este nouă boală care provoacă panică la nivel mondial, iar România este deja în alertă, deşi nu avem încă niciun caz oficial. Medicul Virgil Musta a anunţat, în exclusivitate la România Tv, că în acest moment există o alarmă epidemiologică, însă exclude ideea că ar fi vorba despre o nouă pandemie.

„Trebuie să fim prudenti. Nu cred că suntem în pericol. Este o alarma epidemiologica. Datorita faptului ca populatia trece dintr-o zona in alta, exista riscul ca o patologie cu care nu suntem obisnuiti in Europa sa apara si aici.

Se poate transmite atat de la animal la om, cat si de la om la om. Nu exista tratament specific. Simptome sunt dureri de cap, dureri de muşchi, febra, apoi apare o eruptie care initial este de culoare rosie”, a spus Musta la România TV.

Medicul infecţionist Carmen Dorobăţ a explicat ce este variola maimuţei, boala infecțioasă care a stârnit panică în rândul autorităților sanitare de la nivel mondial, care sunt simptomele acesteia, cum se transmite, dar și ce ar trebui să facă o persoană care a contactat virusul.

„Variola maimuţei este o boală înrudită cu variola umană pe care noi o ştim din istoria bolilor infecţioase şi care a fost eradicată după administrarea vaccinului antivariolic la nivel mondial. În 1977, a fost declarată eradicată la nivelul blocului. Variola maimuței este determinată de un virus care face parte din aceeași familie, poxvirusul și care dă simptome mai puțin semnificative decât variola umană în tabloul clinic clasic pe care noi îl învățam din cărți, în sensul în care nu este atât de zgomotoasă din punct de vedere clinic, iar mortalitatea, de asemenea, este mult mai mică. Se specifică în literatură – undeva până la 5%”, a precizat medicul infecţionist Carmen Dorobăţ.

Variola maimuţei, depistată tot mai aproape de România. Cehia şi Slovenia au înregistrat marţi primele cazuri
În ceea ce privește simptomele, acestea sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Specialistul a explicat că simptomele includ și erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului.

„Boala debutează ca o gripă, cu febră, cu dureri articulare, cu dureri musculare, cu dureri de cap și, ulterior, apar niște semne pe piele, o erupție pe piele, care este caracteristică, care se aseamănă cu vărsatul de vânt, deci, cu varicela. Elementele respective sunt mai mari și mai profunde. Severitatea acestor elemente variază de la o persoană la alta, în funcție de gravitatea formei clinice a bolii de la pacientul respectiv”, a spus medicul infecţionist.

Dr. Carmen Dorobăţ a precizat, de asemenea, că nu este vorba despre o boală cu transmitere pe cale sexuală, ci despre o boală cu posibilă transmitere pe cale sexuală: „Boala se transmite prin contact intim și aici simt nevoia să mă fac mai explicită prin ce înseamnă contact intim: înseamnă că venim în contact cu picături de salivă de la persoana bolnavă, sau cu secreții din elementele cutanate ale persoanei respective, inclusiv prin ceea ce înseamnă posibila transmitere pe cale sexuală. Deci, nu este vorba despre o boală cu transmitere pe cale sexuală, ci este vorba despre o boală cu posibilă transmitere pe cale sexuală. Aceasta înseamnă că este vorba de persoanele care au astfel de leziuni la nivelul organelor genitale și care, prin rupere, pot deveni infectante în zona respectivă”

EXCLUSIV Variola maimuţei se extinde în Europa. Medicul Virgil Musta: „Este o alarmă epidemiologică”

Potrivit acesteia, cei care contactează această boală ar trebui să se adreseze medicului de familie. „În primul rând, nu trebuie să intrăm în panică că de acum, orice febră pe care o facem înseamnă variola maimuței. Trebuie să ne prezentăm la medicul de familie. Mai întâi, aș spune ce trebuie să facem pentru a preveni, pe cât posibil, o astfel de îmbolnăvire: să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun, să spălăm bine fructele și legumele, pentru că suntem în perioadă estivală, se consumă fructe și legume proaspete. De asemenea, să fim atenți în vacanțe să fie condițiile de igienă păstrate și, ulterior, dacă simțim că ceva este în neregulă, ne adresăm, în primul rând, medicului de familie”, a explicat Carmen Dorobăţ pentru realitatea.net.

Autorităţile de sănătate publică din Europa şi America de Nord investighează peste 100 de cazuri suspecte şi confirmate de infecţie virală în cel mai grav focar de virus din afara Africii. Pe acest continent este endemic de zeci de ani.

Oamenii de ştiinţă spun că nu sunt clar ce provoacă focarul şi încearcă să înţeleagă originea cazurilor şi dacă virusul a schimbat ceva. Nu există nicio dovadă că virusul a suferit mutaţii, a declarat luni un director executiv al agenţiei ONU.

Multe – dar nu toate – dintre persoanele care au fost diagnosticate cu variola maimuţelor au fost bărbaţi care au întreţinut relaţii sexuale cu bărbaţi.