Vărsături? Diaree? Află când trebuie să-l duci la medic

În unele cazuri, un episod de gastroenterită este depășit relativ ușor, alteori este nevoie să te adresezi camerei de gardă de pediatrie. Starea copilului se poate agrava rapid și trebuie să recunoști aceste simptome care cer intervenția urgentă a unui medic!

RomaniaTV.net
22 mai 2018, 07:37
Vărsături? Diaree? Află când trebuie să-l duci la medic

Greața, vărsăturile, durerile abdominale, febra și diareea, simptomele gastroenteritei, dispar în mod obișnuit prin rehidratare și dietă strictă. Sistemul imunitar al copilului reușind să combată infecția, de aceea, de obicei, este de ajuns să fie tratat acasă.

Inițial, este nevoie să-ți încurajezi copilul să bea multe lichide, câteva lingurițe la interval de 10 minute, pentru că se deshidratează rapid din cauza vărsăturilor repetate și a diareii. Evită să-i dai alimente solide până când nu dispar vărsăturile, ci doar soluții de rehidratare, ceai de mentă simplu sau îndulcit cu glucoză, zeamă de orez, apă plată.

Timp de câteva zile renunțați la sucuri de fructe, băuturi carbogazoase, fructe în stare crudă, cu excepția bananei, iaurt, smântână, lapte, brânzeturi și lactate grase, miere, roșii, cartofi, dulciuri, carne, ouă, compoturi.

Dacă mai este hrănit cu formulă, copilul are nevoie de un tip de formulă fără lactoză în primele 2-3 zile. Primele alimente solide pot fi banana, mărul copt, covrigeii, pâinea prăjită, brânza calcică sau de vaci, supa de legume, de preferat rădăcinoase, orez fiert cu puțină sare și un strop de ulei. Restul alimentelor se introduc treptat, după 3-4 zile, după primul scaun normal și pe măsură ce începe să le accepte.

E posibil ca pediatrul să-i recomande probiotice, antidiareice, antitermice, antiemetice (contra senzației de greață și a vărsăturilor repetate).

Citeşte şi Durere de burtă la copii! Totul despre durerile abdominale. Ce trebuie să ştie părinţii

Cum să recunoști semnele complicațiilor

Dacă observi următoarele situații, mergeți la pediatru sau la spital:

– febră (peste 39°C),

– deshidratare (buze uscate, puține scutece udate de-a lungul zilei, pielea uscată și rece, ochi afundați în orbite),

– un ritm accelerat al inimii (tahicardie),

– durere care cuprinde întregul abdomen,

– letargie, somnolență, amețeală sau, din contră, irascibilitate,

– 3-4 scaune diareice în 24 de ore,

– refuzul lichidelor de orice fel,

– greață și vărsături care depășesc 24 de ore sau revenirea acestora la reluarea alimentației cu solide,

– vărsături și diaree la copiii mai mici de 6 luni, deoarece sunt predispuși la deshidratare în timp scurt.

Când este nevoie de analize medicale

Dacă problemele de sănătate au apărut pe parcursul unei călătorii în străinătate sau dacă există suspiciunea unei intoxicații alimentare, faceți un examen coproparazitologic. Analizele medicale se cer și dacă greața, diareea și febra au persistat mai multe zile la rând și n-au putut fi combătute cu tratamentul recomandat în mod obișnuit.

Află ce boli anunță durerile abdominale AICI.