Varşovia obţine prezenţă militară permanentă în SUA

SUA şi Polonia sunt aproape de un acord privind o prezenţă militară americană consolidată în această ţară, inclusiv în ce priveşte infrastructura şi sporirea efectivelor, afirmă surse poloneze şi americane citate miercuri de agenţia Reuters, potrivit agerpres.ro.

22 mai 2019, 19:51
Varşovia obţine prezenţă militară permanentă în SUA

Conform acestor surse, cele două părţi au însă în continuare poziţii diferite cu privire la cine va suporta finanţarea unor noi construcţii şi la durata angajamentului american.

De asemenea, conform aceloraşi oficiali, acordul avut în vedere nu ar cuprinde şi cererea formulată de preşedintele polonez Andrzej Duda pentru crearea unei baze militare permanente a SUA în Polonia, pe care el a denumit-o ”Fort Trump”. Se preconizează în schimb o sporire cu 1.000-1.500 de militari a efectivelor americane nepermanente staţionate în Polonia pe bază de rotaţie în cadrul forţei NATO, iar în locul bazei dorite de preşedintele polonez SUA vor moderniza baze militare poloneze sau vor construi noi facilităţi în cadrul acestora.

”Nu are importanţă dacă este o bază sau sunt mai multe (…) Din perspectiva descurajării şi logisticii uneori este mai bine să existe mai multe amplasamente”, explică un responsabil polonez, în timp ce oficiali americani afirmă că se discută şi despre construirea unei bazei aeriene pentru drone în Polonia.

În ce priveşte durata angajamentului militar american în această ţară, dacă în documentul iniţial prezentat agenţiei Reuters de către unul dintre oficialii americani se evoca o prezenţă pentru ”câteva decenii”, în urma obiecţiile venite de la Washington cele două părţi ar înclina mai degrabă să facă referire în acordul final la o prezenţă ”durabilă”.

Cât despre suportarea costului noilor facilităţi şi al susţinerii trupelor, guvernul polonez este reticent în a-şi asuma cea mai mare parte a acestuia. Preşedintele Duda a anunţat în septembrie, când a propus încheierea acestui acord şi crearea acelei baze ”Fort Trump”, că Polonia este dispusă să contribuie cu 2 miliarde de dolari.

Oficialii americani şi polonezi speră că acordul va fi definitivat pentru a putea fi aprobat de preşedinţii Donald Trump şi Andrzej Duda în timpul vizitei pe care acesta din urmă o va efectua la Washington în luna iunie.

Vice-ministrul polonez al apărării a fost la începutul acestei luni la Pentagon pentru a negocia documentul, inclusiv dimensiunea contingentului american şi finanţarea acestuia. ”Avem garanţii dinspre partea americană că discuţiile vor conduce la o consolidare” a prezenţei militare a SUA în Polonia, menţionează Ministerul polonez al Apărării într-o declaraţie transmisă agenţiei Reuters.