Vârsta de pensionare scade pentru mii de români. S-a votat în Parlament

Adoptat de Senat, propunerea legislativă de modificare a Legii 283 din 2010 privind sistemul unitar de pensii a fost înscrisă pe ordinea de zi a Camerei Deputaților. Depusă de un grup de 54 de aleși - senatori și deputați - inițiativa prevede introducerea unei noi categorii de persoane care poate ieși anticipat la pensie, fără a fi penalizată.

16 apr. 2019, 08:52
Vârsta de pensionare scade pentru mii de români. S-a votat în Parlament

Scade vârsta de pensionare. Proiectul de act normativ propune introducerea în legea respectivă a unui nou articol care oferă posibilitatea tuturor angajaților concediați ca urmare a aplicării Planurilor de închidere să beneficieze de modificările aduse, scrie dcnews.ro.

Citeşte şi Veşti proaste pentru pensionari. Ce se întâmplă de fapt cu ultimele modificări din Legea Pensiilor

În expunerea de motive se precizează că necesitatea unei astfel de completări ține de situația socio-economică din zonele miniere, unde vor fi închise anumite exploatări miniere ca urmare a înțelegerii dintre statul român și Comisia Europeană. Sunt unități care, potrivit aceleeași expuneri de motive, se află într-o zonă monoindustrială și slab dezvoltată din punct de vedere economic, ceea ce face aproape imposibilă recalificarea și integrarea pe piața muncii a persoanelor disponibilizare.

Prin preconizata modificare se oferă persoanelor care au lucrat în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă și au împlinit vârsta de 45 de ani posibilitatea de a ieși la pensie, dacă au cotizat minimum 15 ani. De asemenea, pentru a nu exista un tratament discriminatoriu între persoanele care au fost concediate și cele care urmează să fie date afară în baza Planului de închidere, se propune introducerea unui nou articol, care să permită și celor din prima categorie să beneficieze de prevederile legii.