VÂRSTA DE PENSIONARE, SCHIMBATĂ OFICIAL: Documentul de care are nevoie toată lumea. Femeile sunt cele mai afectate

Legislația pensiilor le permite femeilor să iasă la pensie anticipat cu maximum cinci ani mai devreme față de vârsta standard de pensionare, dacă au un stagiu de cotizare cu opt ani mai mare decât cel cerut prin lege ca stagiu complet. Cuantumul pensiei anticipate se stabilește în aceleași condiții în care se stabilește cel al pensiei pentru limită de vârstă.

31 ian. 2019, 07:46
VÂRSTA DE PENSIONARE, SCHIMBATĂ OFICIAL: Documentul de care are nevoie toată lumea. Femeile sunt cele mai afectate

Vârsta de pensionare va fi scăzută cu șase ani în cazul femeilor care au realizat stagiul minim de cotizare, au născut trei copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani.

În plus, de la al patrulea copil încolo, se adaugă câte un an la reducerea vârstei de pensionare. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi de 63 de ani pentru femei.

Legea pensiilor prevede mai multe condiții pentru femeile care vor să se pensioneze. Acestea trebuie să îndeplinească două condiții: să aibă vârsta de pensionare de 63 de ani și să fi îndeplinit stagiul de cotizare în sistemul pensiilor de stat. 

Legea pensiilor din 2010 a prevăzut însă atingerea treptată a acestor două condiții, astfel că există diferențe la pensia pentru limită de vârstă în cazul femeilor.

Astfel, în perioada ianuarie – martie 2019, se pot pensiona femeile cu vârsta de 61 de ani, care au cel puțin 15 ani de cotizare și stagiu complet de cotizare de 31 de ani, scrie Avocatnet.ro.

De exemplu, o femeie care împlinește 61 de ani în luna februarie a acestui an poate ieși la pensie dacă a cotizat cei 15 ani, dar pensia acesteia va fi mai mică decât dacă ar fi cotizat stagiul general de 31 de ani.

În intervalul mai – iulie 2019 se pot pensiona femeile care au împlinit 61 de ani și o lună, au stagiu minim de 15 ani vechime și un stagiu complet de cotizare la sistemul de stat de 31 de ani și o lună.

În perioada septembrie – noiembrie 2019 pot ieși la pensie femeile care au vârsta de 61 de ani și două luni, vechime de cel puțin 15 ani și un stagiu complet de cotizare de 31 de ani și două luni. 

Există însă și posibilitatea pensionării mai devreme, în cazul în care femeile au muncit în condiții grele de lucru. Noua legislație permite însă și posibilitatea ca femeile să opteze să lucreze până la 65 de ani. Vârsta exactă de pensionare pentru fiecare poate fi aflată prin intermediul unui calculator aflat pe pagina Casei Naționale de Pensii Publice. Acesta se poate accesa la adresa www.cnpp.ro/varsta-pensionare. Pentru a afla momentul pensionării trebuie introduse data nașterii și sexul. 

Vârsta de pensionare femei 2019. Cadrele didactice pot rămâne la catedră peste vârsta de 65 de ani

Potrivit edupedu.rocadrele didcatice vor putea preda la clasă chiar dacă ar trebui să iasă la pensie. Ca asta să fie posibil, tot ce trebuie să facă este să depună două cereri la secretariatul școlii, până pe data de 31 ianuarie 2019.

Vârsta de pensionare femei 2019. Ce trebuie să facă profesoarele care vor să-și prelungească șederea la catedră

Cadrele didactice care până la 1 septembrie 2019 împlinesc vârsta de 65 de ani vor putea să rămână la catedră, dacă vor. Trebuie însă depuse două cereri, la secretariatele școlilor de unde aparțin, respectiv o cerere de menținere în activitate ca titular, în funcția didactică peste vârsta de 65 de ani și una pentru continuarea executării contractului individual de muncă până la 65 de ani după împlinirea vârstei standard de pensionare.

Potrivit sursei citate, în anul școlar 2017-2018, 5.428 de norme (dintr-un total de 217.862 la nivel național) au fost ocupate cu personal didactic calificat pensionat încadrat în regim de plata cu ora.

Vârsta de pensionare femei 2019. Ce prevede Ordinul nr. 5.728 publicat în Monitorul Oficial

Personalul didactic titular din învățământul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul științific de doctor, care, până la 1 septembrie 2019, împlinește vârsta de 65 de ani, efectuează stagiul minim de cotizare și dovedește competență profesională deosebită, a obținut calificativul “Foarte Bine” și nu a fost sancționat disciplinar în ultimii 5 ani școlari încheiați, poate fi menținut în activitate ca titular, în funcția didactică până la 3 ani peste vârsta de 65 de ani, la cerere, conform prezentei Metodologii.