Vârsta de pensionare se reduce pentru anumite categorii de persoane. Decizia finală, adoptată de Camera Deputaţilor

Camera Deputaţilor a votat, marţi, în calitate de for decizional, o iniţiativă legislativă pentru extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani.

29 mart. 2022, 17:55
Vârsta de pensionare se reduce pentru anumite categorii de persoane. Decizia finală, adoptată de Camera Deputaţilor

Proiectul legislativ prin care vârsta de pensionare se reduce pentru anumite categorii de persoane a trecut cu 209 voturi ‘pentru’, 81 de voturi ‘contra’ și două ‘abțineri’.

Citeşte şi: Viorica Dăncilă demisionează din PSD, după 26 de ani: „Nu eu i-am trădat, ei ne-au trădat pe mulţi dintre noi”

Astfel, deputaţii au votat actul normativ ce vizează modificarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în sensul extinderii categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, cu persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare și într-un areal de 8 km în jurul acestora, respectiv în localitățile: Tulcea, Avram Iancu (în apropierea minei de uraniu din Munții Bihor), Ișalnița (afectată de Termocentrala Işalniţa).

Potrivit Ştiripesurse, legea merge spre promulgare la șeful statului și va intra în vigoare după publicarea ei în Monitorul Oficial.

Citeşte şi: EXCLUSIV O nouă lovitură pentru Traian Băsescu. Fostul preşedinte al României va rămâne fără indemnizaţie

De asemenea, scade vârsta de pensionare pentru aceşti români.

Proiectul de lege adoptat în Camera Deputaţilor completează Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice în sensul recunoaşterii perioadelor anterioare datei de 1 aprilie 2001 ca locuri de muncă încadrate în grupa I şi a II-a de muncă pentru activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice şi extracţiei cărbunelui. Ca urmare, persoanele angajate la aceste locuri de muncă pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare.

„Este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi în unităţile de producţie a energiei electrice şi în termocentralele pe bază de cărbune, în locurile de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă”, prevede proiectul, potrivit stiripesurse.

Citeşte întreaga ştire aici.