Vârsta girafelor poate fi aflată din culoarea petelor de pe blană

Naturalişti din Zambia şi Japonia au arătat că vârsta girafelor poate fi stabilită după coloritul petelor de pe blana lor. Într-un studiu publicat recent în Journal of Zoology, aceştia arată că la masculii de girafă studiaţi există o legătură între pubertate şi culoarea mai închisă a petelor.

RomaniaTV.net
12 apr. 2012, 06:19
Vârsta girafelor poate fi aflată din culoarea petelor de pe blană

De când a devenit administrator al unui parc natural, în anii 1970, Phil Berry a studiat cu mare atenţie girafele din subspecia Thornicroft, care trăiesc îndeosebi în Valea râului Luangwa din estul Zambiei. ‘Este incredibil: Phil Berry a studiat şi comparat evoluţia nuanţelor de culoare din blana girafelor timp de peste 30 ani, iar însemnările sale voluminoase pot deveni astăzi adevărate lucrări ştiinţifice’, a declarat profesorul Bercovitch de la Centrul de cercetare a faunei din cadrul Universităţii din Kyoto (Japonia), care a colaborat cu acesta la studiul despre girafe, potrivit Agerpres.

Cei doi cercetători au constatat, de asemenea, că petele maronii încep să-şi schimbe nuanţa în jurul vârstei de 7-8 ani şi devin aproape negre în următorii doi ani. ‘Contribuţia noastră constă în faptul că acum putem face legătura dintre diverse vârste şi nuanţele respective ale coloritului, fapt care funcţioneaza asemenea unui biomarker al îmbătrânirii la girafe’, adaugă profesorul Bercovitch, citat de BBC.

Cercetătorii cred că fenomenul este legat de influenţa hormonilor la pubertate. Masculii de girafă ating maturitatea sexuală la vârsta de aproximativ 10 ani, iar schimbarea coloritului devine aşadar un puternic semnal vizual adresat tuturor celorlalte girafe.