Vasile Astărăstoae: Alocările pentru sănătate trebuie să ajungă la 6% din PIB în 2016

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bistriţa, că alocările pentru sănătate trebuie să ajungă la 6% din PIB pentru "a opri declinul" din sistem.

24 apr. 2014, 16:22
Vasile Astărăstoae: Alocările pentru sănătate trebuie să ajungă la 6% din PIB în 2016

„Alocarea, ca să ne comportăm ca o ţară europeană, ar trebui să fie 10%. Nu se poate acest lucru, noi suntem raţionali. Ne-am dorit ca în acest an să fie 4,5%, anul viitor 5,5%, ca în 2016 să se ajungă la 6% din PIB, după care, în funcţie de dezvoltarea economică, să construim politicile. Am obţinut 4,2% din PIB, de la 3,5% cât propusese Ministerul Sănătăţii, dar numai după ce am ieşit în stradă. Solicităm, pentru anul 2015, 5,5% din PIB. Nu înseamnă că rezolvă problema, dar opreşte declinul”, a spus Astărăstoae, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Şeful medicilor din România are un salariu colosal. Câştigă 90.000 de lei pe lună

Preşedintele CMR a ţinut să precizeze că banii alocaţi sănătăţii nu reprezintă o cheltuială, ci o investiţie şi că România este deficitară la gradul de acoperire cu asistenţă medicală în mediul rural, la dotarea cu echipamente medicale, la asigurarea personalului calificat, dar şi la prevenirea şi tratarea timpurie a unor boli care, în alte condiţii, pot deveni mortale.

În plus, Vasile Astărăstoae a spus că, în ultimii 24 ani, din România au plecat peste 21.000 de medici, dintre care circa 14.000 numai de la 1 ianuarie 2007, ţările alese cu precădere de aceştia fiind Franţa, Marea Britanie, Belgia şi Germania, în condiţiile în care pentru educaţia acestora statul român a cheltuit 3,5 miliarde de euro, incluzând rezidenţiatele.

Preşedintele CMR a fost prezent la Bistriţa cu ocazia celei de-a patra ediţii a ‘Zilelor medicale bistriţene’, organizate de Colegiul Medicilor din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Citeşte şi: Aproape 3.000 de medici au plecat din România în 2013