Aproape 3.000 de medici au plecat din România în 2013

Aproximativ 3.000 de medici au părăsit România în anul 2013, informează un comunicat de presă al Colegiului Medicilor.

RomaniaTV.net
11 feb. 2014, 09:35
Aproape 3.000 de medici au plecat din România în 2013

„Este trist că presa din alte ţări semnalează acest fenomen şi că decidenţii din România rămân indiferenţi şi nu iau nicio măsură concretă pentru a motiva medicii să rămână în România. Trebuie să remarcăm, totodată, şi un grad de ipocrizie din partea ţărilor care primesc medicii români, deoarece ele îşi rezolvă problema de sănătate publică, dar nu iniţiază niciun program prin care cheltuielile educaţionale ale statului român să fie recuperate prin programe şi proiecte de pregătire profesională în România şi investiţii în sistemul de sănătate”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR, referindu-se la articole apărute în publicaţii precum „The Guardian” sau „British Medical Journal”, care au scris despre fenomenul migraţiei medicilor români în ţări din UE, potrivit Agerpres.

Potrivit comunicatului CMR, jurnaliştii britanici atrag atenţia asupra faptului că migraţia medicilor români a determinat criza sistemului de sănătate din România.

Sistemul de sănătate românesc a intrat în criză şi se confruntă cu lipsa specialiştilor, în vreme ce mii de medici pleacă să lucreze în Marea Britanie şi alte ţări europene, notează The Guardian citându-l pe preşedintele Colegiului Medicilor din România. România cheltuie sume însemnate de bani pentru a educa medicii, investind practic pentru a rezolva problemele sistemelor de sănătate din Marea Britanie şi alte ţări europene„, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, şi „British Medical Journal” punctează intrarea în criză a sistemului de sănătate românesc din cauza plecării medicilor care aleg să emigreze în locuri cu condiţii mult mai bune de muncă.

De asemenea, în articole a fost remarcat faptul că mult anunţata „invazie” a românilor şi bulgarilor după 1 ianuarie 2014 nu s-a produs, în vreme ce medicii români sunt foarte căutaţi la recrutări.

CITEŞTE ŞI: Băsescu: Peste 14.000 de medici au plecat din România în ultimii ani. Ne îngrijorează migraţia