Vasile Bănescu, despre manualele de religie din școli: „Conțin doze mari de penibil și criticabil”

Imagini cu actualul purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, care critică manualele de religie, au făcut înconjurul internetului.

31 ian. 2024, 19:17
Vasile Bănescu, despre manualele de religie din școli: „Conțin doze mari de penibil și criticabil”
Vasile Bănescu, despre manualele de religie din școli: „Conțin doze mari de penibil și criticabil”

Vasile Bănescu este protagonistul unor noi discuții contradictorii. Actualul purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române apare, în cadrul unui interviu acordat în 1998, pe vremea când era un simplu profesor de religie, în timp ce critică manualele de religie.

Citește și: BOR îşi face un „DNA” pentru corupţia din Biserică. Ce spune Vasile Bănescu despre anchetarea lui ÎPS Teodosie

Vasile Bănescu, despre manualele de religie din școli

Vasile Bănescu a criticat destul de dur manualele de religie de la acea vreme, spunând că au unele aspecte penibile și criticabile.

Cu tristeţe trebuie să repet, cred că nu e prima dată când o spun: aceste manuale conţin doze mari de penibil şi criticabil. Mă refer în primul rând la structura lor, la limbajul în care sunt prezentate lecțiile respective – şi poate chiar cu asta trebuia să încep – și care, de departe, este perfectibil. Am folosit odată termenul de «hiperpravoslavnic» și chiar așa mi se pare acest limbaj, care de foarte multe ori îi blochează pe elevii neinițiați, firește, într-o terminologie religioasă care are rădăcini slave și grecești suficiente”, spunea, atunci, Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, reacționează după ce avocata Înalt Prea Sfințitului Teodosie a anunțat că Arhiepiscopul Tomisului îl va acționa în instanță. Bănescu spune că poziționările sale nu au fost decât răspunsuri oferite presei, iar acestea reprezintă o „obligație profesională”.

Poziționările mele publice au fost permanent provocate și solicitate firesc de presa în fața căreia am datoria să răspund. Personal, am fost calomniat grav în mod public de cineva care a emis minciuni pure la adresa mea și a familiei. Am ales, însă, tăcerea bunului-simț, nu calea conflictuală, inclusiv juridică, la care aș fi avut pe deplin dreptul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, potrivit replicaonline.ro.

Întrebat la ce s-a referit mai exact când a spus că este un caz care „frapează și mâhnește”, Vasile Bănescu a adăugat că nu s-a referit strict la ancheta DNA nefinalizată și nejudecată, ci a vorbit în contextul imaginilor făcute publice de către jurnaliștii de la Recorder. De asemenea, reprezentatul BOR a insistat de mai multe ori, chiar și în interviul de la care a pornit nemulțumirea Arhiepiscopiei Tomisului, asupra ideii că realitatea va fi descifrată doar de autoritățile competente ce se ocupă de caz.

Citește și: Vasile Bănescu, despre păcatul „simoniei”: „Demonul lucrează şi în interiorul Bisericii, ispitindu-i pe unii”