Vasile Bănescu intervine în scandalul taxei de înmormântare! Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a făcut anunțul

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, intervine în scandalul preoților care cer bani pentru înmormântare și spune că nu există o taxă oficială pe care enoriașii sunt constrânși să o plătească.

07 feb. 2024, 14:12
Vasile Bănescu intervine în scandalul taxei de înmormântare! Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a făcut anunțul
Vasile Bănescu intervine în scandalul taxei de înmormântare!

Vasile Bănescu intervine în scandalul taxei de înmormântare! Reprezentantul Patriarhiei Române afirmă că în 2017 Sfântul Sinod a adus câteva precizări clare în ceea ce privește distincția dintre taxe şi contribuţiile benevole oferite de credincioşi pentru funcţionarea unităţilor de cult din țara noastră.

Citește și Rugăciunea pe care să o rostești în miez de noapte! Îl aduce pe Dumnezeu în sufletul tău și îți schimnă viața definitiv

Vasile Bănescu intervine în scandalul taxei de înmormântare!

„Foarte rar în timp au fost semnalate cazuri scandaloase de condiţionare a slujbei de înmormântare din partea câte unui preot care cerea, chiar şi unor persoane sărmane, achitarea unei sume obligatorii pentru serviciul religios prilejuit de tristul eveniment. Nu există o aşa-zisă „taxă” oficială solicitată constrângător pentru oficierea slujbei de înmormântare. Un ipotetic act de condiţionare comis de un preot care ar refuza înmormântarea cuiva în absenţa achitării unei sume impuse poate fi sesizat autorităţii bisericeşti de care aparţine acesta”, a declarat Vasile Bănescu.

La scurt timp după ce în spațiul public au apărut numeroase dezbateri referitoare la taxele de înmormântare pe care preoții de la noi le percep, Vasile Bănescu a subliniat că taxele stabilite de consiliul parohial se referă doar la sumele plătite de credincioşi pentru concesionarea şi întreţinerea locurilor de înmormântare din cimitire.

„Contribuţiile benevole reprezintă sumele oferite de credincioşi cu ocazia săvârşirii unor Sfinte Taine şi ierurgii. Cuantumul acestora este stabilit de către consiliul parohial şi are în vedere cheltuielile de funcţionare a parohiilor”, conform deciziilor din 2017 ale Sfântului Sinod.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a ținut să precizeze că Sfântul Sinod a reiterat interdicţia condiţionării oficierii de către preot a slujbei înmormântării de plata vreunei taxe mai ales în cazul familiilor sărace, dar parohiile consideră necesare contribuţiile benevole ca donaţie din partea familiei pentru întreţinerea bisericii parohiale, cazuri în care preotul trebuie să elibereze chitanţe familiilor care au donat banii respectivi.

O hotărâre similară anterioară a Sfântului Sinod (din 2012) specifica şi necesara implicare a preoţilor într-un context legat de incinerare: „Centrele eparhiale vor lua măsuri în legătură cu îndatorirea clerului de a promova, inclusiv prin forţa exemplului, ajutorarea familiilor îndoliate, pentru ca lipsa banilor să nu fie un motiv de a incinera pe cei decedaţi, considerând că înhumarea ar fi prea costisitoare”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Citește și Sancţiuni drastice pentru preoţii care cer bani pentru înmormântări sau căsătorii. Cum pot fi reclamaţi