Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, despre cartea care i-a schimbat viața: „M-a marcat! Diavolul există, iar strategia i-a reușit”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a vorbit despre o carte citită care l-a marcat.

01 iun. 2023, 18:24
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, despre cartea care i-a schimbat viața: „M-a marcat! Diavolul există, iar strategia i-a reușit”
Vasile Bănescu, despre carte care i-a marcat viața

Invitat la emisiunea „De ce citim” de la DC News, Vasile Bănescu a vorbit despre una dintre cărțile pe care le-a citit și care l-a marcat.

Este vorba despre cartea „Partea Diavolului” scrisă de elvețianul Denis de Rougemont: „O carte care îmi vine în minte și care m-a marcat, apropo de răul din jurul nostru, de faptul că ne explicăm de ce este atâta rău în jur și de ce se surpă multe în jurul nostru și în viața noastră, şi pe care am citit-o mai demult, pe care am recitit-o ulterior, aparține unui scriitor și gânditor elvețian – Denis de Rougemont se numește „Partea Diavolului”.

Citește și: Vasile Bănescu, atac subtil și controversat la adresa lui Teodosie: „Un reprezentant oficial al Bisericii ar trebui să se exprime corect gramatical și coerent lexical”

Să citim, să recitim această carte, sper să se mai găsească. Este o carte în care autorul pornește de la un gând al marelui poet Baudelaire: cea mai rafinată strategie a diavolului este să te facă să crezi că el nu există și atunci el are câmp deschis de acțiune asupra ta. Omul de azi, omul modern, zâmbește ironic dacă îi vorbești despre Diavol. Diavolul există, iar strategia lui i-a reușit, se pare, în legătură cu foarte mulți care nu mai cred în existența lui. Partea Diavolului este una care nu trebuie neglijată, este reală și este prezentă în viața noastră. Este o carte pe care o recomand”, a spus Vasile Bănescu.

Citește și: Ar putea ajunge educația sexuală materie de Bacalaureat? Ce părere are BOR despre această opțiune. Vasile Bănescu: „Nu este firesc ca unui copil în formare să-i prezinți ca posibile modele firești de viață intimă orientări sexuale diverse”

Vsile Bănescu suține că este important să citim și spune și de ce.

„Să citim, pentru că altfel ne năclăim lăuntric. Pentru că cititul, lectura, are inclusiv o dimensiune igienică. Citind, în primul rând putem trăi mai intens, putem călători în timp, în trecut sau în viitor, putem să descifrăm mai bine după ce citim lumea din jurul nostru, putem să aflăm mai multe despre ceilalți, despre noi, despre gândirea umană care este fascinantă. Nu există vreun motiv pentru care să nu citim, deci toate celelalte sunt atât de numeroase încât nu le pot eu enumera acum”, a spus purtătorul de cuvânt al BOR.