Vasile Blaga, despre întâlnirea de la Oprea din 2009: Nu aveau cum influenţa alegerile, nu puteau avea nicio implicare

Fostul ministru de Interne Vasile Blaga a declarat, marţi, după audierile din Comisia de anchetă privind alegerile din 2009, că a aflat din presă despre întâlnirea din casa lui Gabriel Oprea din seara scrutinului, dar nu consideră că persoanele prezente aveau cum să influenţeze rezultatul alegerilor.

30 mai 2017, 12:43
Vasile Blaga, despre întâlnirea de la Oprea din 2009: Nu aveau cum influenţa alegerile, nu puteau avea nicio implicare

Vasile Blaga a spus că el nu ştie dacă a fost o astfel de întâlnire şi cine a participat, aflând toate informaţiile din presă. Întrebat dacă cei prezenţi în acea seară la Gabriel Oprea acasă puteau influenţa în vreun fel rezultatul alegerilor, Blaga a negat: „Deloc. Nu avea cum”.

„Din ce am citit în presă, ei s-ar fi întâlnit seara, nu? Procesul electoral s-a încheiat la 9 seara. Deja de la 9 şi jumătate curgeau procesele verbale. Erau doar doi candidaţi. N-a fost situaţia din turul întâi, unde am stat până la cinci şi jumătate dimineaţa. (…) A fost foarte simplu, din acest punct de vedere”, a explicat el.

Fostul ministru a subliniat că ei „nu puteau avea nicio implicare” în schimbarea rezultatului alegerilor. Blaga şi-a motivat afirmaţia că alegerile nu ar fi putut fi fraudate având în vedere că toate datele se potriveau, atât cele venite din procesele verbale, cât şi cele obţinute de la reprezentanţii partidelor din secţiile de votare, şi nu au fost făcute contestaţii în acest sens, arată News.ro.

Schimbarea prefecților în preajma alegerilor din 2009 a respectat întru totul prevederile legale, a susținut marți fostul ministru de Interne, Vasile Blaga, în fața parlamentarilor Comisiei de anchetă privind prezidențialele din acel an.

„A fost un program PHARE 2005 — 2006, prin care s-a încercat depolitizarea acestei funcții. Și atunci titular de proiect era Franța. Și atunci s-a constituit Corpul înalților funcționari publici, constituit din toți prefecții, toți subprefecții, toți secretarii generali ai ministerelor și autorităților publice, ale agențiilor. Numai că, imediat după ce PD-ul de atunci a fost scos de la guvernare, toți prefecții au fost înlocuiți imediat. Deci nu s-a mai ținut cont de lege. (…) A venit guvernul PDL — PSD, au schimbat toți prefecții, nu eram eu la Interne atunci, după care a ieșit PSD-ul de la guvernare, s-au schimbat toți prefecții, bineînțeles respectându-se întru totul prevederile legale. Au fost destui care au contestat în instanță această decizie — niciunul nu a câștigat”, a detaliat el, potrivit Agerpres.

Vasile Blaga a amintit că nu el a fost șef de campanie al fostului candidat la prezidențiale Traian Băsescu și că era suspendat din funcția de ministru de Interne, prin decizia Curții de Apel, în perioada alegerilor.

Citeşte şi: Dan Fătuloiu, despre alegerile din 2009: S-a încercat mituirea mea. S-a încercat printr-un intermediar să se ajungă la mine

În ceea ce privește întâlnirea avută în biroul său de la MAI cu secretarii de stat a doua zi după alegeri — subiect care a fost discutat luni în Comisia parlamentară de anchetă—, Blaga a arătat că doar le-a mulțumit acestora două minute. „Evident, am băut o cafea și cu cei doi miniștri, cu Videanu și cu Radu Berceanu, era dreptul meu să îi invit la minister să servim o cafea, fără nicio problemă din acest punct de vedere. Eram colegi de Cabinet. Dar nu a existat nicio încălcare a deciziei Curții de Apel București”, a precizat Blaga.

Potrivit acestuia, la alegerile prezidențiale din 2009 a existat cel mai mare număr de secții din ultimii ani — în jur de 28.000. Tot atunci au fost și 3.000 de secții suplimentare.