Vasile Blaga: PNL susţine votul prin corespondenţă. Trebuie să eliminăm votul multiplu şi turismul electoral

Co-preşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, miercuri, la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni, ă liberalii susţin o nouă lege a finanţării partidelor, un sistem bicameral, dar fără mărirea numărului de parlamentari şi un sistem de vot mixt.

28 ian. 2015, 10:59
Vasile Blaga: PNL susţine votul prin corespondenţă. Trebuie să eliminăm votul multiplu şi turismul electoral

Vasile Blaga a declarat că în cadrul întâlnirii cu şeful statului s-a discutat despre o nouă lege a finanţării partidelor politice şi a precizat că se impune de urgenţă luarea unor măsuri, şi anume o „transparenţă totală a cheltuirii banilor în campania electorală”, precum şi introducerea societăţii civile în sistemul de verificare, alături de instituţiile statului, respectiv AEP şi Curtea de Conturi.

Blaga a menţionat că se impune „limitarea cheltuielilor din campania electorală”, şi a arătat că partidele trebuie să facă astfel de cheltuieli doar pentru informarea cetăţenilor, respectiv „cheltuieli cu mass-media, cu afişe, etc, dar fără celebrele de acum stilouri şi alte lucruri de genul ăsta”.

Citeşte şi CONSULTĂRI LA COTROCENI. Klaus Iohannis discută cu partidele. PSD vrea REGISTRU ELECTORAL pentru diaspora

Vasile Blaga a spus că o temă de discuţie a fost şi votul din diaspora. „Noi suntem consecvenţi, PNL, şi considerăm că cetăţenii români, oriunde ar fi în ziua votului, trebuie să poată să şi voteze. Susţinem votul prin corespondenţă. Şi mai mult, învăţând din experienţa campaniei electorale, trebuie să asigurăm posibilitatea să se elimine în totalitate votul multiplu, turismul electoral”, a spus Vasile Blaga.

Vasile Blaga a mai declarat că, în ceea ce priveşte alegerile locale, PNL susţine alegerea primarilor şi a preşedinţilor de Consilii Judeţene, în două tururi, pentru reprezentativitate, iar în privinţa alegerilor generale, trebuie redus semnificativ numărul de parlamentari.

„Milităm pentru două Camere şi sistem de vot mixt, dar care să nu facă posibilă creşterea numărului de parlamentari”, a mai precizat Blaga.

Blaga a mai afirmat că PNL este de de acord cu reînceperea discuțiilor pe revizuirea Constituției, însă a subliniat că liberalii nu doresc ca această temă să blocheze legile care fac parte din noul Cod electoral.

El apreciază că pachetul de legi electorale trebuie să treacă prin filtrul Curții Constituționale și înainte, și după promulgare.