Vasile Blaga: PNL depune moţiune de cenzură în iunie. Ne gândim la o temă care va fi de nerefuzat

Vasile Blaga, copreşedintele PNL, declară că liberalii urmează să depună o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta în prima parte a lunii iunie. Totodată, acesta a menţionat că reprezentanţii acestui partid se gândesc la o temă "care va fi de nerefuzat", indiferent de zona politică din care provin parlamentarii.

06 mai 2015, 11:06
Vasile Blaga: PNL depune moţiune de cenzură în iunie. Ne gândim la o temă care va fi de nerefuzat

„Nu am dat niciodată termene pentru schimbarea unui guvern, pentru că schimbarea unui guvern nu o poţi face decât pe cale constituţională (..) şi sunt doar trei variante în care poţi să schimbi un guvern: în primul rând, prin alegeri anticipate, aşa cum ne-am dorit, dar lucrul acesta e imposibil în România postdecembristă (…); s-ar fi putut schimba dacă Victor Ponta ar fi înţeles din înfrângerea usturătoare pe care a luat-o în 16 noiembrie, nu îl văd pe Victor Ponta să îşi dea demisia în nicio condiţie.

Şi, desigur, atunci, este vorba despre o moţiune de cenzură, pe care am spus că o vom depune în prima parte a lunii iunie”, a declarat Vasile Blaga, marţi seară, la Realitatea TV.

CITEŞTE ŞI: Victor Ponta: Parlamentarii PSD care vor vota o eventuală moţiune de cenzură vor fi EXCLUŞI din partid

Acesta a menţionat că tema moţiunii de cenzură va fi stabilită la Consiliul Naţional al PNL, care va avea loc în 23 mai, la Piteşti. Blaga a arătat că tema a fost discutată la nivelul PNL, dar nu a dorit să facă alte precizări, înainte de o decizie oficială a partidului.

Ne facem calcule pentru o reuşită a unei astfel de moţiuni de cenzură, deşi nu este un lucru foarte simplu. (…) Discuţiile au fost continue în această perioadă. Şi aici cred că am pornit cu dreptul, adică, pentru prima dată de când sunt în politică, un partid din timp îşi pregăteşte un program de guvernare. S-a mai întâmplat, e adevărat, şi în timpul Alianţei DA, când aveam pregătit programul de guvernare cu şase-şapte luni înainte.

Dar acum l-am început din timp, proiectul s-a discutat încă din luna ianuarie, pe urmă l-am transmis organizaţiilor judeţene, am discutat cu societatea civilă, cu partenerii sociali, l-am prezentat tuturor celorlalte forţe politice din Parlament, cu excepţia PSD, tocmai pentru a încerca să creăm o masă critică”, a mai spus Blaga.

El a amintit că PNL a semnat un protocol de colaborare politică şi parlamentară cu partidul lui Mircea Geoană şi a arătat că liberalii vor continua discuţiile cu UDMR şi cu UNPR. „Pentru că numai aşa poţi să construieşti o majoritate ca să dai jos Guvernul Ponta”, a continuat Blaga.

CITEŞTE ŞI: Marian Petrache, secretar general al PNL: O MOŢIUNE de cenzură poate să producă oricând o SURPRIZĂ

„Alegem venirea cât mai rapidă la guvernare. Ne dorim foarte mult şi de aceea sunt atâtea discuţii şi avem în permanenţă discuţii cu celelalte forţe politice, o să reîncepem luni discuţiile cu UDMR, ca să creezi acea masă critică prin care să ajungi la guvernare (…)

Gândim o temă care a fost pe agenda cetăţenilor, s-au pronunţat foarte clar, inclusiv la alegerile prezidenţiale, şi care, să spunem aşa, va fi de nerefuzat, indiferent din ce zonă politică eşti”, a mai spus copreşedintele PNL.