Vasile Dâncu: De la cine au luat VOTURI Mircea Diaconu şi PMP. Cum stau partidele pe regiuni

REZULTATE FINALE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Sociologul Vasile Dâncu susţine că independentul Mircea Diaconu a luat voturi de la PSD şi nu de la PNL, fiind un fel de "Efect Antena 3". În schimb, PMP, spune Dâncu, a strâns voturi din rândul votanţilor PDL, precum şi al indecişilor şi nonvotanţilor.

RomaniaTV.net
27 mai 2014, 09:44
Vasile Dâncu: De la cine au luat VOTURI Mircea Diaconu şi PMP. Cum stau partidele pe regiuni

Vasile Dîncu spune că alegerile europaralmentare de duminică au fost „superpolitizate” şi constată „reşaparea acelorași cetățeni care mai cred în politică şi mai au ceva încredere în statul român şi în instituțiile sale”. „De fapt, politicienii se sprijină pe aceleaşi iluzii şi pe purtătorii unui vis de schimbare la faţă a României”, scrie Dâncu pe blogul personal.

Care este profilul alegătorului PSD, PMP, PNL, PDL?

Potrivit lui Dâncu, profilul alegătorilor nu este foarte mult diferit de ceea ce se întâmplă la alte tipuri de alegeri: fiecare partid și-a dus la vot fidelii, doar electoratul liberal pare un pic bulversat.

REZULTATE FINALE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. HARTA României politice, după scrutinul de duminică

„Din perspectiva genului, PSD şi alianţa sa  electorală au un public cu preponderenţă feminină (peste 10% mai multe femei), la PNL sunt mai mulţi bărbați. PDL este echilibrat ca gen, iar PMP are o mică preponderenţă masculină. După structura pe vârste, PSD are o suprareprezentare a votanţilor de 50 de ani şi un deficit de tineri între 18 şi 35 de ani. La studii, PSD are un deficit la studii superioare, iar PNL are un surplus de electori cu studii superioare faţă de medie, la fel ca PMP.

REZULTATE FINALE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014.  Pe regiuni de dezvoltare, dupa sondajul realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES în ziua votului, PSD are cel mai prost scor în regiunea Centru, urmează Bucureşti-Ilfov şi apoi Nord Vest. PSD are cele mai bune scoruri în Sud Vest- Oltenia, Sud-Muntenia şi Regiunea Sud Est.

PDL este destul de omogen reprezentat pe regiuni, iar PMP stă cel mai bine în Bucureşti-Ilfov, unde are un scor apropiat de 10%, dar stă foarte prost în regiunea Centru.

De la cine a luat voturi PMP? 

„Cele mai multe voturi ale PMP s-au împărţit din zestrea vechiului PDL care era cotat, înainte de alegeri, între 18 şi 20%. A funcţionat un fel de principu al vaselor comunicante. O treime din voturile PMP au venit dinspre indecişi sau nonvotanţi„, scrie sociologul.

Voturile obţinute de Mircea Diaconu de unde sunt luate?

„Voturile lui Mircea Diaconu reprezintă o adevărată surpriză. Toţi bănuiam că va trece de 3% şi va câştiga un mandat, dar nimeni nu credea că va obţine aproape 7%, dublu faţă de cât avea nevoie.

REZULTATE FINALE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014.  Diaconu nu a luat voturi de la PNL, ci de la PSD. Este un fel de „Efect Antena 3”. Dacă ne uităm la vârste, observăm că are structura PSD cu vârf pe cei de peste cincizeci de ani. Doar la studii nu seamănă, aici procentul de studii superioare este cel mai bun din tot eşantionul.

Diaconu a atras o parte din intelectualitatea mai în vârstă din oraşe mici şi mijlocii care vota PSD sau USL şi, în general, stânga. Poate fi interpretat ca un vot de protest, ca un vot antisitem cu accente de stânga.

Liberalii nu au pierdut nimic faţă de sondajele din ultimele 2 -3 luni, pe când în ziua votului, PSD a pierdut vreo 3-4  procente, faţă de estimările anterioare.(…)

REZULTATE FINALE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014.  Cred însă că aceasta a fost o floare rară, un proiect media al Antenei 3 care nu va face prozeliți prea mulţi în viitor. Poate că nici partidele nu vor mai lăsa asemenea candidaturi. PSD a simțit pe propria piele că este periculos să cultivi candidaţi independenţi în gradina partidului. Totuşi, Victor Ponta nu a pierdut prea mult, jumătate dintre cei care au votat Mircea Diaconu l-ar vota pe Ponta la Preşedinţie şi 33% ar vota alt candidat, deci niciunul dintre contracandidaţii Preşedintelui PSD”, conchide Dâncu.