Dâncu ia partea primarilor: Primarul e funcționar public pe jumătate; are doar costurile, nu și beneficiile acestuia

Primarii nu beneficiază nici de drepturile pe care le are un demnitar și nici de cele ale unui funcționar public, a declarat, luni, viceprim-ministrul Vasile Dîncu, adăugând că sunt necesare o serie de reglementări pentru a corecta această problemă.

22 feb. 2016, 15:00
Dâncu ia partea primarilor: Primarul e funcționar public pe jumătate; are doar costurile, nu și beneficiile acestuia

Noi suntem conștienți că în momentul acesta, atunci când e vorba de responsabilități și incompatibilități, primarul este demnitar, iar în situația în care ar trebui să aibă drepturile demnitarului, nu le are. Pe de altă parte, este funcționar public pe jumătate și are numai costurile, nu și beneficiile pe care le are un funcționar public. Noi nu suntem un Guvern care să promitem lucruri înainte de a le face, dar vreau să vă spun că acest lucru, sperăm — și cu consultarea dvs și a Asociației — îi vom găsi o soluție și vom aduce reglementările la un statut care să fie corect și care să unifice statutul celor care lucrează în administrația publică„, a afirmat ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prezent la cea de-a XIX-a sesiune ordinară a Adunării Generale a Asociației Comunelor din România (ACoR).

El a adăugat că mai mulți membri ai Guvernului s-au născut la țară și știu că satul românesc este „cea mai importantă resursă pentru cultură și tot ceea ce a însemnat România până acum”.

Vreau să construim un proiect prin care civilizația rurală din România, ultima din Europa, să-și păstreze viabilitatea. (…) Este vorba de un mod de a trăi în lume, de valorile pe care satul românesc le-a produs. Evident că ceea ce încercăm să facem în acest moment este în primul rând să reconstruim infrastructură modernă în sat„, a spus Vasile Dîncu.

Potrivit acestuia, Guvernul consideră ACoR un partener real în vederea unei schimbări „fundamentale” în administrația din România.

Considerăm Asociația pe care o reprezentați dvs și considerăm primarii ca fiind cea mai importantă resursă de inteligență și strategie pentru dezvoltarea comunităților rurale. (…) Știm că într-un an de zile nu putem schimba România în mod fundamental, dar vrem să creăm un proiect pentru a reuși să punem lucrurile pe un făgaș care în anii următori să ducă mai departe spre o modernizare a administrației din România„, a precizat Dîncu.

El a dat asigurări că Guvernul nu are niciun proiect de desființare a vreunei comune din România.

Vrem ca acest proces, dacă se va întâmpla vreodată, să se întâmple firesc, prin voința oamenilor, nu printr-o hotărâre vizată de la Guvernul României. Ceea ce observăm noi este că dispariția sau desființarea unor localități, din păcate, se fac pe cale naturală, prin migrație, prin faptul că avem un spor natural negativ, prin faptul că nu avem investiții destule în aceste zone„, a explicat viceprim-ministrul.

El a remarcat că primarii beneficiază de cel mai mare capital de încredere în administrația din România, acesta fiind comparabil cu nivelul de încredere pe care oamenii îl au în biserică.

Dîncu a mai precizat că se dorește o primă sistematizare a întregii legislații din domeniul administrației publice centrale și locale, deoarece există sute de legi în domeniu, unele dintre ele chiar contradictorii. Acesta a menționat și existența unui proiect de simplificare a procedurilor administrative care acum sunt „foarte stufoase, imposibil de gestionat”.

„Tema salarizării în administrația publică locală este una dintre temele noastre și vă promitem că îi vom găsi o rezolvare justă, fie că va fi una care va fi pe doi-trei-patru ani, pentru a ajunge la un anumit nivel de salarizare, dar va fi cu siguranță, cel puțin se vor elimina inechitățile”, a mai spus Dîncu.

Totodată, el și-a exprimat speranța că până în 2021 se va finaliza cadastrarea, dar a adăugat că lipsesc specialiștii în domeniu și există multe probleme, inclusiv sistemele diferite de înregistrare folosite până acum.