Vasile Dâncu, şef IRES: Iohannis l-a egalat şi întrecut pe Ponta la numărul de voturi după ora 18.00

Preşedintele institutului de sondare a opiniei publice IRES, Vasile Dâncu, a declarat că Iohannis l-a egalat şi l-a întrecut pe Ponta la voturi abia după ora 18.00, transmite "Gândul".

RomaniaTV.net
18 nov. 2014, 09:32
Vasile Dâncu, şef IRES: Iohannis l-a egalat şi întrecut pe Ponta la numărul de voturi după ora 18.00

De dimineaţă, când am văzut că diferenţa dintre Ponta şi Iohannis era de 18 procente, am ştiut din experienţă că Iohannis o să câştige. Momentul în care Iohannis l-a ajuns din urmă pe Ponta a fost între 18 şi 19. Aveam rezerva votului din afara României şi ştiam că vor mări distanţa. Votul a fost strâns în ţară, dar numai după ora 19 s-a produs trecerea candidatului Iohannis în faţă pe voturile din România”, a declarat Dâncu.

Sociologul susţine că mulţi votanţi s-au hotărât chiar în ziua scrutinului. ”Vreo 50 şi ceva la sută din electorat s-a hotărât între cele două tururi şi în ziua votului, asta înseamnă o revoltă la urne, un sentiment de frustrare al românilor pentru că nu puteau să-şi exercite un drept. Între turul I şi turul II, Iohannis a adunat peste 3 milioane de voturi. În ultimii 25 de ani nu s-a întâmplat ca un candidat să îşi dubleze numărul de voturi între cele două tururi”, a declarat Dâncu.

O altă premieră este prezenţa tinerilor la vot, cea mai mare de după 1989. ”58% dintre tineri au votat, este cel mai mare procent înregistrat vreodată. Am avut un procent excepţional”, a precizat Dâncu.

Din cei prezenţi la vot, 54% au fost bărbaţi şi 46% femei, 28% au avut între 18 şi 34 de ani, 30% între 35 şi 49 de ani, 27% între 50 şi 65 de ani şi 16%, peste 65 de ani. În ceea ce priveşte studiile, 38% dintre votanţi au cel mult zece clase sau o şcoală profesională, 43% au absolvit liceul, iar 19% – învăţământul superior. În ceea ce priveşte regiunile de unde au venit voturile pentru candidaţi, Ponta a primit 51% dintre voturi din Bucureşti, Dobrogea şi sudul ţării, 26% din Transilvania şi Banat şi 23% din Moldova, în timp ce Iohannis a primit cele mai multe voturi din Transilvania şi Banat (45%), în timp ce din Sud, Bucureşti şi Dobrogea a obţinut 37% din sufragiile sale, iar din Moldova, 19%.