Vasile Dâncu, unul dintre numele vehiculate pentru postul de premier, a făcut anunţul pe Facebook

Sociologul ardelean Vasile Dâncu, una dintre variantele vehiculate pentru postul de premier a României după demisia lui Victor Ponta, scrie, într-un „gând” postat pe contul său de pe reţeaua de socializare Facebook, că nu vrea să vorbească despre acest subiect „în aceste momente triste pe care le traversează societatea românească”.

05 nov. 2015, 15:46
Vasile Dâncu, unul dintre numele vehiculate pentru postul de premier, a făcut anunţul pe Facebook

Vasile Dâncu împărtăşeşte însă viziunea sa cu privire la cum ar trebui să se defăşoare lucrurile în următoare perioadă, dovedind, prin similitudinile între opinia sa şi discursul lui Liviu Dragnea, că îl sfătuieşte pe liderul PSD.

„În aceste momente triste pe care le traversează societatea românească, este lipsit de decență, chiar imoral, să vorbim despre oameni sau funcții. Trupurile tinerilor care au murit din cauza iresponsabilității noastre, a tuturor, sunt calde încă, iar ceilați 135 de tineri se luptă în fiecare clipă să nu treacă granița vieții spre dincolo. Eu sunt răvășit de această tragedie pentru că oricare dintre tinerii de la Colectiv ar fi putut fi studenții mei. Trebuie să ne fie clar: tinerii care au ieșit, marți și miercuri, în stradă nu cer un tătuc, ei vor o soluție. Toate generațiile postrevoluționare au visat la un tătuc va rezolva toate problemele și s-au înșelat”, scrie Dâncu pe Facebook.

Acesta precizează că, în opinia sa, soluţia nu poate fi reprezentată, în acest moment, de un om, indiferent cine ar fi acela, şi că politicienii trebuie, împreună, să caute soluţiile.

„Toate restantele din coșul politicii trebuie luate acum și puse într-un proiect de țară. Descentralizarea și modernizarea administrației, o nouă gândire a educației și protecției sănătății și educației, protecției cetățenilor sunt sunt punctele-cheie ale acestui proiect. Problemele din fiecare domeniu sunt cunoscute, soluțiile raționale au fost ocolite, amânate, negate. Și din această cauză oamenii au ajuns să iasă în stradă pentru a cere o viață mai sigură și respect. Acum este momentul ca partidele să renunțe la egoismul specific și să caute SOLUȚIA PENTRU ROMÂNIA, PROIECTUL DE ȚARĂ. Președintele României trebuie să fie catalizatorul acestui proiect, Domnia Sa trebuie să solicite partidelor politice nu doar nume de premieri – pentru că o simplă schimbare de guvern nu va reuși să facă mare lucru – ci să asigure consensul național asupra faptului că trebuie resetat sistemul politic. Clasa politică trebuie să accepte că nu se mai poate merge la fel ca în ultimii 25 de ani și că are obligația să găsească soluții, inclusiv soluții care nu mai includ interesul politic imediat. Orice echipă de guvernare va veni, aceasta nu va reuși decât cel mult să orienteze România spre o direcție corectă, să deschidă procese sociale și politice care să seteze, sperăm cu toții, un traseu ireversibil”, a mai scris Dâncu.

Sociologul ardelean scrie că partidele politice chemate la consultări de preşedintele Klaus Iohannis au datoria de a merge acolo pentru a discuta priorități și proiecte, nu soluții de a rămâne cu orice preț într-o poziție favorabilă.

„Cred că acum este momentul în care trebuie să se seteze liniile de proiect pentru 2016 și cele pentru viitorii zece sau douăzeci de ani. Mai clar: este necesar ca partidele să renunțe la hegemonia politică măcar pentru un an de zile; să se concentreze mai mult la proiectele necesare asigurării vieții și demnității cetățenilor, la reconstrucția necesară a societății românești”, notează Vasile Dâncu.

În final, acesta subliniează faptul că oricărei echipe ce ar veni la conducerea României i-ar fi imposibil să lucreze la „repornirea României în condiții de război politic”.