Vasile Dîncu a demisionat din funcția de ministru al Apărării Naționale. Premierul Ciucă a preluat interimatul

Vasile Dîncu a decis să renunţe la portofoliul de ministru după scandalul în care a fost implicat. În cursul acestei dimineţi, Dîncu şi-a înaintat demisia.

24 oct. 2022, 15:15
Vasile Dîncu a demisionat din funcția de ministru al Apărării Naționale. Premierul Ciucă a preluat interimatul

UPDATE: Prim-ministrul Nicolae Ciucă a transmis Administraţiei Prezidenţiale documentele privind demisia lui Vasile Dîncu din funcţia de ministru al Apărării Naţionale şi preluarea interimatului.

ŞTIREA INIŢIALĂ: Vasile Dîncu a demisionat „pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române„.

N-au avut niciun reproș concret. Nu am vorbit nici azi, nici ieri cu președintele Iohannis. Eu nu știu, nu vreau să afectez în acest moment funcționarea Apărării. Nu mi-a cerut nimeni nimic ilegal”, a spus fostul ministrul Vasile Dîncu într-o declarație de presă.

Anunţul demisiei a fost făcut pe Facenook.

„În cursul acestei dimineți, am înaintat Prim Ministrului României, Nicolae Ciucă, demisia mea din funcția de ministru al apărării naționale.

Redau, mai jos, textul integral:

Domnului Prim Ministru al Guvernului României Nicolae – Ionel Ciucă

DEMISIE

Subsemnatul Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deținător al portofoliului apărării, vă rog să luați act de demisia mea din această funcție.

Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române.

Domnule Prim Ministru, vă mulțumesc pentru colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune și vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele și programele Ministerului si Armatei Române, din calitatea de senator, membru în Parlamentul României.

Vasile DÎNCU

București, 24 octombrie 2022″, a scris Dîncu pe Facebook.

Reamintim că Vasile Dîncu a declarat pe 8 octombrie că negocierea reprezintă singura şansă pentru ca Rusia să facă pace cu Ucraina.

Războiul va mai continua, (…) singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă. (…) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a declarat Dîncu, la Prima TV.

Potrivit acestuia, Rusia are resurse să prelungească războiul. „Ideal ar fi să se ajungă la o situaţie de negociere, chiar dacă s-ar ajunge la un conflict îngheţat, negocierea tot ar face mai mult bine decât ceea ce se întâmplă acum, distrugerea de vieţi omeneşti, de bunuri”, a explicat Dîncu.