Vasile Dîncu: Acţiunile Rusiei, care a atacat recent Odesa, sunt de natură a îngrijora. Un nou anunţ despre stagiul militar

Dîncu afirmă că nu există date privind un eventual atac al Rusiei la gurile Dunării sau asupra R. Moldova: "Nu e un moment în care să ne îngrijorăm cu privire la un atac, dar suntem vigilenţi şi prin toate forţele supraveghem situaţia şi suntem pregătiţi"

04 mai 2022, 00:03
Vasile Dîncu: Acţiunile Rusiei, care a atacat recent Odesa, sunt de natură a îngrijora. Un nou anunţ despre stagiul militar

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, afirmă că nu există date conform cărora Rusia ar planifica un atac la gurile Dunării sau asupra Republicii Moldova, însă autorităţile române sunt „vigilente” şi flancul estic al NATO este pregătit pentru orice situaţie. El remarcă o „altă fază” a propagandei ruse, care vorbeşte despre arme nucleare pentru a acoperi insuccesele de pe front.

„Ceea ce se întâmplă în Transnistria, este adevărat, au fost doar patru evenimente în trei zile, patru evenimente izolate în Transnistria. Nu arată acestea un pericol iminent, şi astăzi am comunicat şi noi cu autorităţile din Republica Moldova, au anunţat şi public: nu există date că va exista un atac în Republica Moldova, însă faptul că se încearcă căutarea unor motive de intervenţie sigur că nu este de natură să ne lase reci acest lucru. Autorităţile din Republica Moldova spun că situaţia este sub control, ei ţin legătura şi cu ucrainenii”, a afirmat Vasile Dîncu, marţi seară, la Digi 24.

Ministrul Apărării Naţionale a spus că, deşi nu există date care să indice că va exista „un atac al Rusiei la gurile Dunării sau la adresa Moldovei”, iar multe declaraţii sunt unele „politice”, acţiunile Rusiei, care a atacat recent Odesa, sunt de natură a îngrijora.

„Acest moment nu este un moment în care să ne îngrijorăm cu privire la un atac, dar suntem vigilenţi şi prin toate forţele de pe flancul estic supraveghem această situaţie şi suntem pregătiţi pentru orice situaţie”, a adăugat ministrul Apărării.

Vasile Dîncu a afirmat că „propaganda rusă a intrat într-o altă fază” şi a făcut referire la discursul în care se vorbeşte despre arme nucleare.

„Ceea ce observă toţi, inclusiv analiştii ruşi care sunt mai lucizi, este următorul lucru: toate aceste insuccese de pe front au încercat să fie transferate şi rezolvate printr-o creştere a retoricii nucleare, pentru că, au observat şi specialiştii NATO că de fapt această retorică nucleară este una care este susţinută mai ales de către cei mai tari propagandişti ai lui Putin, ceilalţi sunt mai rezervaţi”, a mai spus Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării a precizat că rachetele nucleare ale Rusiei „nu sunt pregătite pentru a fi amorsate”.

„Cei care au studiat acest lucru în ultima vreme au observat că, de fapt, nici nu s-au făcut mişcări, rachetele sub-strategice nu au fost folosite, nu sunt folosite nici măcar în aplicaţiile pe care le-au făcut, iar celelalte, de fapt, supravegherea reciprocă care se face în aceste situaţii arată că, de fapt, nu au fost activate proceduri preliminare la aceasta, doar că s-a crescut starea de alertă”, a explicat Vasile Dîncu.

EXCLUSIV George Simion intervine în scandalul armelor pentru Ucraina: „Suntem conduşi de nişte proşti. Hai să urmărim interesul românilor”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat marţi seara că legea privind stagiul militar voluntar va intra „în foarte scurt timp” în circuitul de avizare, iar interesul tinerilor este unul destul de ridicat.

„Lucrăm şi la legea legată de stagiul militar voluntar, pentru pregătirea voluntară, unde avem, cel puţin pe Facebook, în acest moment, foarte multe cereri, întrebări din partea tinerilor care vor să facă un stagiu militar. Le deschide şi o posibilitate de carieră militară acest lucru, dar în condiţiile acestea de război, văzând aceste grozăvii, oamenii simt nevoia, şi este un lucru foarte bun, să fie pregătiţi pentru orice situaţie. Mâine avem, cred, ultima discuţie şi trimitem proiectul pentru avizare la ceilalţi. Am discutat acest proiect şi cu alte categorii din sistemul de ordine publică şi apărare, nu numai noi suntem, dar vom supune avizării şi la alte ministere şi o să-i dăm drumul în foarte scurt timp”, a spus Vasile Dîncu la Digi 24.

Război în Ucraina. Sirenele sună în toate oraşele, operaţiune de amploare a maşinăriei de război a Rusiei
El a precizat că există un interes ridicat şi din partea celor care vor să fie rezervişti voluntari în Armata României, până acum fiind depuse 1.400 de cereri.

Aceştia vor fi plăţi, spune ministrul Apărării, cu aproximativ 3.000 de lei, „depinde de grad, de studiile pe care le au, de modul în care sunt încadraţi”.


loading...
Partenerii noștri