Vasile Dîncu, despre Guvernul Cioloş: Nu putem vota acest guvern, dar nimic nu este bătut în cuie până la vot

PSD nu va vota Guvernul Cioloş, spune preşedintele Consiliului Naţional al PSD Vasile Dîncu. Social-democratul a spus că echipa lui Cioloş "nu a venit să ne facă o ofertă, să ne propună un program", dar că "nimic nu este bătut în cuie până în momentul votului".

19 oct. 2021, 12:00
Vasile Dîncu, despre Guvernul Cioloş: Nu putem vota acest guvern, dar nimic nu este bătut în cuie până la vot

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, a declarat că premierul desemnat, Dacian Cioloş, nu a cerut votul PSD şi nu a venit să facă o ofertă, dar că nu este timpul pierdut.

„Nu putem să votăm acest Guvern. Și avem și un alt motiv, dincolo de faptul că ei încearcă prin această formă mai degrabă să se reinventeze politic, lucru care pe noi nu ne deranjează, pentru că suntem un partid de stânga, dar există și un alt lucru: Dacian Cioloș și echipa lui nu au cerut votul PSD, nu am discutat înainte, așa cum în general se discută în asemenea situații, nu a venit să ne facă o ofertă, să ne propună un program, să zicem și prin aceasta a arătat că de fapt PSD nu este un posibil partener.

Citeşte şi: Florin Cîţu, lovitură decisivă pentru Guvernul Cioloş. „În acest moment, decizia e de a nu vota”

În general, atunci când vrei votul partidelor politice din Parlament, trebuie să-l ceri, să încerci să-i convingi pentru asta. Sigur, o să încerce să ne convingă probabil astăzi în comisii, o să încerce să ne convingă mâine dimineață, atunci când își va prezenta Dacian Cioloș programul și vom vedea atunci, însă ca poziție de bază a noastră, sigur că nimic nu este bătut în cuie până în momentul votului, apoi votul de asemenea nu este în nici un fel condiționat de partid, conform Statutului senatorilor și deputaților și Constituției, însă există puține șanse, ca să fiu foarte sincer, ca această echipă să fie votată.”, a declarat Vasile Dîncu la RFI.

Vasile Dîncu spune, de asemenea, că este „foarte puțin probabil ca PSD să voteze un Guvern minoritar PNL”.

„Asta înseamnă că PNL nu este deloc realist. Asta înseamnă că după ce au sacrificat un an de zile pentru Congres treburile guvernanței, acum se țin de un personaj care a obținut o majoritate zdrobitoare în Parlament împotrivă, a fost demis de Parlament, îl consideră din nou ca o soluție. Asta va adânci criza (…). Noi am declarat că nu putem să susținem guverne minoritare în acest moment și cerem dreptei să găsească o soluție în acest moment. Avem o decizie a Consiliului Politic Național că nu vom vota un Guvern minoritar al PNL sau al USR, pentru că am văzut, nici guvernele lor cu puteri depline nu au reușit să rezolve marile probleme ale României din acest moment, nici măcar urgențele (…). Este foarte puțin probabil să votăm un Guvern minoritar al PNL”, a mai spus Vasile Dîncu.

Întrebat ce garanţie are că, după eventuale alegeri anticipate, situaţia se va schimba radical, Dîncu a susţinut: „Sunt şi alţi operatori de majoritate, ca să zic aşa”.

La întrebarea dacă se referă la UDMR, Dîncu a spus: „În mod tradiţional. Şi minorităţile se duc de regulă acolo unde este posibilitatea de a face o majoritate”.

Citeşte şi: Audierea miniştrilor propuşi de Dacian Cioloş a început cu stângul. Doi candidaţi au primit deja aviz negativ